4 Mënyra si të gjenerosh të ardhura në Sandbox

4 Mënyra si të gjenerosh të ardhura në Sandbox

Posted on April 25, 2022 by Vial

Sanbox ka 4 lloje përdoruesish

Katër llojet e përdoruesve në platformën Sandbox janë lojtarë, krijues, kuratorë dhe pronarë tokash. Në metaversin “The Sandbox”, ekzistojnë gjashtë lloje të ndryshme token-ash. Për të ndërtuar një ekonomi të mbyllur midis përdoruesve, të gjithë përdoruesit do të mbështeten në katër tokena specifikë për përdoruesit ku mund të gjenerojnë të ardhura – SAND, ASSET, LAND dhe GAME. Dy të tjerat ruhen për t’u përdorur me VoxEdit gjatë ndërtimit të aseteve. Këto janë GEM dhe KATALIST. Në këtë artikull do analizojmë vetëm 4 më thelbësore

Katër llojet e aseteve në Sandbox

Screenshot_1.png

Posted under: Education, News

Çfarë duhet të dini rreth metaversit të Sandbox?

Posted on by Vial

Hapsira virtuale SANDBOX

Sandbox është një mjedis virtual i ndërtuar në blockchain-in Ethereum ku përdoruesit mund të krijojnë, kontrollojnë dhe shesin produktet që ata krijojnë në lojë duke përdorur kriptomonedhën SAND.

Pronësia dhe kontrolli i centralizuar në tregun aktual të lojërave, kufizon të drejtat krijuese dhe pronësinë. Lojtarët nuk mund të gjenerojnë vlerë të drejtë për krijimet e tyre për shkak të kontrollit të centralizuar mbi shitjet që lojrat vetë krijojnë.

**Vërtetimi i pronësisë krijuese të produkteve mund të jetë sfidues, veçanërisht kur përmbajtja kopjohet, modifikohet dhe zgjerohet. Vështirësitë e tanishme adresohen duke zhvilluar një platformë lojrash voxel që lejon krijuesit të ndërtojnë, luajnë, ndajnë, mbledhin dhe tregtojnë pa u mbështetur në një autoritet qendror duke ruajtur pronësinë e sigurt të të drejtës së autorit dhe duke fituar token kripto (SAND). Kjo lëvizje përshpejton adoptimin e blockchain për të zgjeruar sektorin e lojërave në të.

Për më tepër, tokenat unik (NFT) përdoren për të krijuar dhe garantuar pronësinë e të drejtave të autorit, me çdo produkt në lojë që ka një identitet unik dhe të pandryshueshëm. NFT-të po ndryshojnë mënyrën se si ne krijojmë art, formojmë komunitete, fitojmë para dhe luajmë lojëra. Shumë iniciativa të bazuara në NFT shndërrohen në metaverse të plota, me The Sandbox në krye.

download.jpg

Posted under: Education, News

Arsyet kryesore se pse Metaverse është e ardhmja!

Posted on by Vial

Idetë më të njohura për Metaverse vijnë nga trillimet shkencore.

Metaverse shpesh përshkruhet në këtë kontekst si një lloj ambjenti dixhital “i futur në internet” – një manifestim i realitetit aktual, por i bazuar në një botë virtuale. Pra, atributet thelbësore të Metaverse mund të identifikohen si:

Pavarësisht ngjarjeve të paracaktuara dhe të pavarura, Metaverse do të jetë një përvojë e gjallë që ekziston vazhdimisht për të gjithë dhe në kohë reale, ashtu siç ndodh në “jetën reale”.

Asnjëherë nuk “rifillon”, “ndalon” ose “mbaron”, thjesht vazhdon pafundësisht.

Çdokush mund të jetë pjesë e Metaverse dhe të marrë pjesë në një ngjarje/vende/aktivitete të caktuara njëkohësisht.

Individët dhe bizneset do të jenë në gjendje të krijojnë, zotërojnë, investojnë, shesin dhe kompensohen për një gamë të gjerë aktivitetesh në mënyrë të sigurt, eficente dhe transparente.

Metaverse do të përfshijë si botën dixhitale ashtu edhe atë fizike, rrjetet/përvojat private dhe publike, si dhe platformat e hapura dhe të mbyllura.

Këta kontribues e pasurojnë Metaverse nga përmbajtja dhe eksperiencat e zhvilluara, disa nga kontribuesit janë të vetëpunësuar, ndërsa të tjerët janë biznese të organizuara joformalisht ose të orientuara drejt komerciales.

Ofron të dhëna të jashtëzakonshme, artikuj/asete dixhitale, përmbajtje dhe ndërveprueshmëri të tjera nga çdo eksperiencë – një makinë e zhvilluar për Rocket League (ose edhe faqen e internetit të Porsche) mund të transportohet për të punuar në Roblox. Bota dixhitale e sotme funksionon sikur të ishte një qendër tregtare, ku çdo dyqan ka paratë e veta, kartat unike të identitetit, njësi matëse të ndryshme për artikuj si këpucët apo aksesorë të tjerë, dhe rregulla të ndryshme veshjeje, ndër të tjera.

mo-eJymAZsXupQ-unsplash.jpg

Posted under: Education, News

Çfarë premton të sjellë ekzaktësisht Metaverse?

Posted on by Vial

Kohëve të fundit, kemi dëgjuar shumë rreth “Metaverse-it” si zbulimi tjetër i madh që do ndryshojë jetën tonë në internet.

Por, çfarë është Metaverse?

Metaverse përshkruhet si një “botë imagjinare” e përbashkët që “i vihet në dispozicion publikut në të gjithë rrjetin mbarëbotëror të fibrave optike” dhe projektohet në syzet e posaçme të realitetit virtual. Prandaj, ky term mund të zbatohet për elementët digjital që janë përshtatur me realitetin virtual (VR) ose realitetin e shtuar (AR), të cilat janë pjesë përbërëse e Metaversit.

Meta do të thotë “përtej” dhe verse i referohet “universit“. Për më tepër, disa njerëz përdorin gjithashtu termin metaverse për t’iu referuar botëve virtuale në të cilat lojtarët mund të bredhin përreth dhe të ndërveprojnë me lojtarë të tjerë; për shembull, një botë ku zhvilluesit mund të ndërtojnë ndërtesa, parqe, tabela dhe gjëra që nuk ekzistojnë në realitet.

COVID-19 ndezi interesin për metaversin

Epidemia e COVID-19 ndezi interesin për metaversin pasi njerëzit u detyruan të kaojnë më shumë kohë në shtëpi. Sot, më shumë individë punojnë dhe shkollohen në internet, si rrjedhojë ka pasur një rritje të interesit për ta bërë kontaktin në internet më të gjallë.

Mark Zuckerberg zbuloi në korrik të vitit 2021 se kompania e tij synon të ndërtojë një version më maksimalist të Facebook që përfshin praninë sociale, punën në zyrë dhe argëtimin. Facebook ndryshoi emrin e tij në Meta më 28 tetor 2021, duke reflektuar angazhimin e tij më domethënës për krijimin e një mjedisi virtual të njohur si metaverse.

foto_car.jpeg

Posted under: Education, News

Fillestar në NFT? Mos e humb guidën tonë – Pjesa 2

Posted on by Vial

Kuptimi i ‘token-it unik” (NFT)?

Një token unik nuk mund të zëvendësohet drejtpërdrejt me diçka tjetër. NFT-të janë asete që ekzistojnë në botën digjitale dhe tokenat digjitalë shërbejnë si certifikatë pronësie për këto asete.

Këtu janë katër gjëra që duhet të keni parasysh përpara se të krijoni dhe shisni art NFT:

Tregu kryesor për të tregtuar NFT tuaja:

Cili është avantazhi i tregtimit të NFT tani?

Me blerjen e tyre, ju mund t’i mbani ato dhe vlera e tyre do të rritet me kalimin e kohës. Shumica e njerëzve do të përfshihen me NFT me perspektivat për të fituar para. Ka shumë njerëz që sigurojnë jetesën nga rishitja e tyre. Investimi në NFT me qëllim rishitjen mund të çojë në fitime të mëdha.
Nga ana tjetër, nëse mendoni se NFT-të janë e ardhmja, ato janë investime të mira sepse demokratizojnë aksesin në pronësinë e artit dhe aseteve. Pronësia e artit dixhital është dëshmuar të jetë një revolucion që nga ardhja e internetit.

Mbi çfarë baze vendoset çmimi i NFT?

Asetet tradicionale të tregut të aksioneve përgjithësisht vlerësohen mbi aktivet në bilancfitimin e kompanisë dhe rritjen potenciale të biznesit. Ju llogarisni kapitalizimin e tregut të kompanisë, dhe më pas ndani me numrin e aksioneve në qarkullim dhe merrni çmimin e aksioneve.

NFT-të janë paksa të ndryshme në atë që “bukuria është në syrin e shikuesit“. Ato kanë “vlerë shoqërore”, për t’u mburrur dhe për t’u ekspozuar në rrjetin tuaj të të njohurve (deri më tani).

Kjo çon në një ankand mes njerzve për të rritur vlerë e tyre social dhe për këtë arsye mund jeni të gatshëm të paguani më shumë se personi pranë jush nëse oferta është më e vogël se kërkesa.

Ngjitja sociale” është një koncept aq i lashtë sa qytetërimi njerëzor dhe i ngulitur në natyrën njerëzore.

Çmimet më pas përcaktohen nga koncepti ekonomik i ofertës dhe kërkesës. Sa më e vogël të jetë oferta dhe më e lartë kërkesa krijohet një rritje automatike të çmimeve.

Prandaj është e rëndësishme të blini NFT që janë më shumë se thjesht një foto e bukur. NFT duhet të ketë dobi dhe vlerë. Për shembull, grupi NFT i koleksionit CryptoCrewz është një biletë anëtarësimi në një markë ekskluzive, ku mund të blihen mallra të etiketuara, NFT mund të përdoret si akses në publikimet muzikore me botme të kufizuara dhe qasje në koncerte VR. Secila prej këtyre “ngjarjeve” dhe krijimeve me vlerë mund të matet në dollarë të botës reale.

Krijimi i markës është rritja themelore pas NFT-së, jo anasjelltas.

Posted under: Education, News

Fillestar në NFT? Mos e humb guidën tonë – Pjesa 1

Posted on by Vial

Çfarë është një NFT?

NFT-ja (Non-Fungible Token) është një identifikues dixhital unik që nuk mund të kopjohetzëvendësohet ose ndahet (njësoj si transaksionet ne BTC nuk mund të kthehen pasi dërgohen). Ky identifikues mund të përdoret për të identifikuar objekte unike të tilla si një vepër arti, identiteti, një shtëpi, etj. NFT ruhet në një blockchain dhe vërteton origjinalitetin dhe pronësinë e një aseti të caktuar. Shumica e NFT-ve janë pjesë e Ethereum. Më shumë rreth Ethereum mund të lexoni në kategorinë “Bota e Altcoin-eve” në forum.

Perdorimi i NFT dhe dallimi me Bitcoin

Akronimi NFT qëndron për token’ unik, pasi sic thamë më lart përfaqson objekte unike. Ai u krijua duke përdorur të njëjtin teknologji si kriptovalutat (psh Bitcoin apo Ethereum); megjithatë, NFT-të nuk funksionojnë në të njëjtën mënyrë si kriptovalutat.

Çdo lloj valute, si dhe kriptovalutat, konsiderohen si “të këmbyeshme”, që do të thotë se ato mund të tregtohen ose shkëmbehen me njëra-tjetrën dhe vlera e tyre është e njëjtë për të gjitha njësitë. Për shembull, një Bitcoin do të jetë gjithmonë i ngjashëm me një tjetër Bitcoin të të njëjtit lloj. Kjo krijon një treg më likuid për valuta të tilla si Bitcoin.

NFT, nga ana tjetër, janë të dallueshme nga njëra-tjetra, pra vlera e tyre nuk është e njëjtë mes njësish.

NFT-të kanë potencialin të jenë fenomeni tjetër i madh në tregun e kriptove sot. Për më tepër, kontratat inteligjente kanë potencialin të revolucionarizojnë mënyrën se si ne kryejmë transaksione dhe marrëveshje që përfshijnë para, aksione, pronë dhe çdo aktiv tjetër. Ata mund të heqin domosdoshmërinë për një palë të tretë dhe në vend të kësaj të mbështeten në sistemet kompjuterike të bazuara në blockchain për të siguruar që kushtet janë përmbushur.

Cila është e ardhmja e NFT?

NFT-të janë gjëja tjetër e madhe në botën e kriptove, me një normë të përbërë rritjeje vjetore prej 187.28 përqind. Duke qenë se termi fitoi popullaritet vetëm në dy vitet e mëparshme, ritmi i saj i rritjes është mbresëlënës.
NFT-të përfaqësojnë koleksione sportive, meme, art dixhital, CD muzikore dhe shumë më tepër, me potencialin për të revolucionarizuar të gjithë biznesin e argëtimit. NFT-të janë bërë jashtëzakonisht të njohura në mesin e brezit të sotëm, qoftë në mesin e të famshëmve, korporatave apo këngëtarëve.
Kultura NFT është këtu për të qëndruar dhe për të lulëzuar, duke gjykuar nga bumi i fundit i industrisë. NFT-të kanë një të ardhme të ndritur përpara tyre, siç shihet nga tregut në rritje të shpejtë.

Kush janë të mirat që sjell NFT?

Industria NFT ka parë një rritje të konsiderueshme në popullaritet dhe vlerë këtë vit. Shitjet mesatare mujore të NFT ishin nga afërsisht 400 milion dollarë në muaj në fillim të vitit në 2 miliardë dollarë në muaj dhe vlerësohet se industria tani vlen 7 miliardë dollarë.
NFT mund të përdoren për tokenizimin e mallrave, qofshin ato sende luksoze apo vepra arti dixhitale, pasi ato përfaqësojnë pronësinë në një mënyrë të pandryshueshme.
Pjesa e mëposhtme shpjegon disa faktorë që kontribuojnë në suksesin dhe vlerën e natyrshme të përdorimit të teknologjisë NFT:

Benefitet dhe avantazhet e NFT?

Disa nga përfitimet diskutohen më poshtë:

Kuptimi i ‘token-it unik” (NFT)?

Një token unik nuk mund të zëvendësohet drejtpërdrejt me diçka tjetër. NFT-të janë asete që ekzistojnë në botën digjitale dhe tokenat digjitalë shërbejnë si certifikatë pronësie për këto asete.

Këtu janë katër gjëra që duhet të keni parasysh përpara se të krijoni dhe shisni art NFT:

Tregu kryesor për të tregtuar NFT tuaja:

Cili është avantazhi i tregtimit të NFT tani?

Me blerjen e tyre, ju mund t’i mbani ato dhe vlera e tyre do të rritet me kalimin e kohës. Shumica e njerëzve do të përfshihen me NFT me perspektivat për të fituar para. Ka shumë njerëz që sigurojnë jetesën nga rishitja e tyre. Investimi në NFT me qëllim rishitjen mund të çojë në fitime të mëdha.
Nga ana tjetër, nëse mendoni se NFT-të janë e ardhmja, ato janë investime të mira sepse demokratizojnë aksesin në pronësinë e artit dhe aseteve. Pronësia e artit dixhital është dëshmuar të jetë një revolucion që nga ardhja e internetit.

Mbi çfarë baze vendoset çmimi i NFT?

Asetet tradicionale të tregut të aksioneve përgjithësisht vlerësohen mbi aktivet në bilanc, fitimin e kompanisë dhe rritjen potenciale të biznesit. Ju llogarisni kapitalizimin e tregut të kompanisë, dhe më pas ndani me numrin e aksioneve në qarkullim dhe merrni çmimin e aksioneve.

NFT-të janë paksa të ndryshme në atë që “bukuria është në syrin e shikuesit“. Ato kanë “vlerë shoqërore”, për t’u mburrur dhe për t’u ekspozuar në rrjetin tuaj të të njohurve (deri më tani).

Kjo çon në një ankand mes njerzve për të rritur vlerë e tyre social dhe për këtë arsye mund jeni të gatshëm të paguani më shumë se personi pranë jush nëse oferta është më e vogël se kërkesa.

Ngjitja sociale” është një koncept aq i lashtë sa qytetërimi njerëzor dhe i ngulitur në natyrën njerëzore.

Çmimet më pas përcaktohen nga koncepti ekonomik i ofertës dhe kërkesës. Sa më e vogël të jetë oferta dhe më e lartë kërkesa krijohet një rritje automatike të çmimeve.

Prandaj është e rëndësishme të blini NFT që janë më shumë se thjesht një foto e bukur. NFT duhet të ketë dobi dhe vlerë. Për shembull, grupi NFT i koleksionit CryptoCrewz është një biletë anëtarësimi në një markë ekskluzive, ku mund të blihen mallra të etiketuara, NFT mund të përdoret si akses në publikimet muzikore me botme të kufizuara dhe qasje në koncerte VR. Secila prej këtyre “ngjarjeve” dhe krijimeve me vlerë mund të matet në dollarë të botës reale.

Krijimi i markës është rritja themelore pas NFT-së, jo anasjelltas.

Posted under: Education, News

Ideja e kontratave inteligjente ose “Smart Contract” nga Nick Szabo

Posted on by Vial

Cfarë është një kontratë inteligjente?

Një kontratë inteligjente është thjesht kod kompjuterik. Kodi nuk është as i zgjuar, as një kontratë në kuptimin tradicional. Por ne e quajmë të zgjuar sepse ekzekutohet vetë në kushte të caktuara dhe mund të konsiderohet si një kontratë në atë që zbaton marrëveshjet midis palëve.

Ideja e kontratave të zgjuara i atribuohet inxhinierit kompjuterik Nick Szabo të cilën ai e propozoi në fund të viteve 1990. Ai përdori shembullin e një makinete shitëse me xhetona për të shpjeguar konceptin, duke deklaruar se mund të shihet si një pararendës i kontratës moderne inteligjente. Në rastin e një makinetës, ekziston një kontratë e thjeshtë që po ekzekutohet.

Përdoruesit fusin monedha dhe në këmbim, makina shpërndan një produkt që ata zgjedhin.Një kontratë inteligjente zbaton këtë lloj logjike në një mjedis dixhital. Në Ethereum, zhvilluesi do ta kodonte këtë në mënyrë që të mund të lexohet më vonë nga EVM (kompjuteri universal i Ethereum). Më pas e publikojnë duke e dërguar në një adresë të veçantë që regjistron kontratën. Në atë moment, çdokush mund ta përdorë atë. Dhe kontrata nuk mund të fshihet, përveç nëse një kusht specifikohet nga zhvilluesi kur e shkruan atë.Tashmë kontrata ka një adresë specifike. Për të ndërvepruar me të, përdoruesit duhet vetëm të dërgojnë ETH në atë adresë.

gettyimages-959546488-612x612.jpg

Posted under: Education, News

Ethereum 2.0 po vjen. Pse është e rëndësishme për zotëruesit dhe minatorët?

Posted on by Vial

A mund të jetë ETHEREUM baza e sistemit të ri financiar?

Me gjithë potencialin e tij, Ethereum aktualisht ka kufizime të konsiderueshme. Shkurtimisht, nëse Ethereum synon të jetë baza e sistemit të ri financiar, ai duhet të jetë në gjendje të përpunojë shumë më tepër transaksione në sekondë. Duke pasur parasysh natyrën e shpërndarë të rrjetit, ky është një problem jashtëzakonisht i vështirë për t’u zgjidhur dhe zhvilluesit e Ethereum kanë menduar për të për vite me radhë.

Ethereum po përmirësohet ngadalë në versionin e tij 2.0, i cili pritet të sjellë një algoritëm konsensusi të provës së aksioneve (PoS). I planifikuar të ndodhë nga viti 2020 deri në vitin 2022, rrjeti tradicional Ethereum po punon për bashkimin me Beacon Chain, një element kyc i arkitekturës së re të rrjetit.

Beacon Chain nuk ndryshon shumë në shikim të parë nga rrjeti aktual, por shton ndryshimet themelore të nevojshme për përmirësimet e ardhshme, siç janë zinxhirët e copëtuar (shard chains). Copëzimi i transaksioneve në zinxhirë specifikë për tu verifikuar është një pjesë e madhe e zgjidhjes së problemit të shkallëzimit (scaling) prej të cilit Ethereum vuan prej kohësh.

Copëzimi (sharding)

Copëzimi është akti i shpërndarjes së transaksioneve nëpër rrjete të shumta, më të vogla në blockchain. Këto rrjete më të vogla mund të drejtohen nga prodhues me harduer më të dobët, pasi atyre u duhet të ruajnë informacionin vetëm një pjesë të informacionit, dhe jo nga i gjithë rrjeti. Kjo metodë e bën Ethereum më të aksesueshëm dhe ndihmon në shkallëzimin dhe evitimin e mbigarkimit e rrjetit kryesor.

Së pari, për të mbajtur rrjetin mjaftueshëm të decentralizuar, duhet të zbatohen disa kufizime. Sa më të larta të jenë kërkesat për të procesuar një nyje verifikimi (node), aq më pak pjesëmarrës do të ketë dhe aq më i centralizuar bëhet rrjeti, duke vendosur në pikpyetje sigurinë e tij. Pra, rritja e numrit të transaksioneve që Ethereum mund të përpunojë mund të kërcënojë integritetin e sistemit, pasi do të rriste gjithashtu barrën kapitale mbi nyjet (nodes).

Një tjetër kritikë ndaj Ethereum (dhe kriptomonedhave të tjera të bazuara në Proof of work) është se procesi i prodhimit është jashtëzakonisht intensiv dhe i shtrenjtë. Për të shtuar me sukses një bllok në blockchain, prodhuesit duhet të kryejnë me shpejtësi llogaritje matematikore përmes kompjuterave të tyre që konsumojnë sasi të mëdha të energjisë elektrike dhe e bëjnë këtë proces të prirur për të rritur nivelin e ndotjes.

ETH 2.0 po vjen

Për të adresuar kufizimet e mësipërme, janë propozuar një grup i madh përmirësimesh, të njohura kolektivisht si Ethereum 2.0 (ose ETH 2.0). Pasi të dalë plotësisht, ETH 2.0 duhet të përmirësojë shumë performancën e rrjetit.

0_U0GFWv-Dx3FBYaSM.jpg

Posted under: Education, News

Dallimet kryesore midis Bitcoin (BTC) dhe Ethereum (ETH)

Posted on by Vial

Bitcoin vs Ethereum

Ndërsa të dy rrjetet Bitcoin dhe Ethereum bazohen në infrastrukturën e blockchain, ato janë shumë të ndryshme për sa i përket specifikimeve teknike. Për shembull, ndërsa Bitcoin shërben si një ekuivalent digjital i arit që përdoret për të ruajtur vlerën, Ether përdoret për të fuqizuar rrjetin Ethereum dhe aplikacionet e tij.

Është e mundur të lëshohen monedha të reja si në rrjetet Bitcoin ashtu edhe në Ethereum. Bitcoin përdor shtresën Omni, një platformë e destinuar për krijimin e monedhave në blockchain Bitcoin. Adoptimi i shtresës Omni është përqendruar rreth monedhave të qëndrueshme (stable coins). Tokenat në Ethereum, nga ana tjetër, lëshohen duke ndjekur standarde të ndryshme, ku më i popullarizuari është ERC-20.

Si ta kuptoj Standardin ERC-20?

Standardi ERC-20 përcakton një listë rregullash për krijimin e tokenave në rrjet. Standardi ERC-20 përshkruan disa funksione që zhvilluesit duhet të zbatojnë përpara se të lëshojnë tokenat e tyre. Këto funksione përfshijnë dhënien e informacionit për sasinë totale të tokenit, sigurimin e bilanceve të llogarisë në adresat e përdoruesve dhe lejimin e lëvizjes së fondeve midis adresave.

Transaksionet BTC vs ETH

Transaksionet Bitcoin janë kryesisht trasaksione monetare ndërsa, transaksionet Ethereum mund të përmbajnë kod të ekzekutueshëm për të krijuar kontrata inteligjente ose për të ndërvepruar me aplikacione të ndërtuara prej tyre.

Ndryshime të tjera midis këtyre rrjeteve përfshijnë kohën për shtimin e blloqeve të reja të transaksioneve. Blloqet në rrjetin Bitcoin shtohen mesatarisht çdo 10 minuta, ndërsa në Ethereum, ato zgjasin rreth 15 sekonda, çka e bën rrjetin e Ethereum më të shpejtë dhe të aftë për të përballuar flukse të larta transaksionesh. Ndërkohë që monedhat e sotme si Solana ose Avalanche kanë akoma më shumë shpejtësi dhe kapacitet se sa Ethereum si pasojë e fleksibilitetit dhe inovacionit që ka prekur kriptot së fundmi.

kanchanara-V9N2JGUx94I-unsplash.jpg

Posted under: Education, News

Po “Ethereum Mining” cfarë është?

Posted on by Vial

Prodhimi i Ethereum

Procesi i krijimit të një blloku transaksionesh për t’u shtuar në Ethereum blockchain quhet prodhim (mining). Ethereum aktualisht përdor një blockchain që bazohet në provën e punës (pow), por po kalon në provë të aksioneve (PoS) me Ethereum 2.0 për qëllime të shkallëzueshmërisë dhe një qasje më miqësore me mjedisin si pasojë e uljes së nevojave energjitike për prodhim.

Prodhuesit e Ethereum janë kompjuterë që drejtojnë softuerin dhe përdorin kohën dhe fuqinë e tyre përpunuese për të verifikuar transaksionet dhe për të krijuar blloqe të reja trasakisonesh në blockchain. Pjesëmarrësit e rrjetit duhet të sigurojnë që të gjithë të bien dakord për renditjen e transaksioneve në sisteme të decentralizuara si Ethereum. Prodhuesit ndihmojnë në këtë proces duke zgjidhur problema kalkulese komplekse, duke mbrojtur kështu rrjetin nga sulmuesit.

nenad-novakovic-L2QB-rG5NM0-unsplash.jpg

Posted under: Education, News