A do të ketë ndonjëherë fund Bitcoin?

Teoria e ofertës monetare të Bitcoin

Për të kuptuar përgjysmimin e prodhimit të bitcoin, duhet të kuptojmë fillimisht teorinë pas sasisë në qarkullim të Bitcoin. Krijuesi Satoshi Nakamoto besonte se skarciteti i një aseti krijon vlerë. Në fund të fundit ka vetëm një pikturë origjinale të Mona Lizës, disa të Picassos dhe një sasi të kufizuar e arit në Tokë. Për këtë arsye u përcaktua se ky aset dixhital do të ishte i kufizuar në vetëm 21 milionë Bitcoin në qarkullim gjatë ekzistencës së tij.

Ideja e kufizimit të ofertës së Bitcoin është në kundërshti në mënyrë sesi dollari amerikan apo paratë prej letre funksionojnë. Këto para u krijuan me rregulla të qarta ku për printimin e një dollari amerikan nevojitej një sasi e caktuar ari në rezervat bankare, e njohur ndryshe edhe si standardi i arit.

Me kalimin e kohës këto rregulla ranë me modernizimin e ekonomive dhe pas kalimit të vështirësive financiare si Depresioni i Madh apo Lufta e Dytë Botërore ku nevojitet printimi i parave për të similuar rritjen ekonomive në vështirësi.

Satoshi Nakamoto besonte se ky zhvlerësim i parasë prej letre do të kishte efekte shkatërruese për Bitcoin dhe kështu vendosi që me një rresht kod në softuerin e sistemit të parandalonte një palë të vetme printojë më shumë bitcoin sec ishte “rënë dakord” në lancimin e sistemit.

bitcoin-3499268_1920.jpg

Related Posts

SEC padit Binance se ka keqpërdorur fondet e klientëve

Komisioni i Shkëmbimeve dhe Letrave me Vlerë (SEC) paditi të hënën Binance, bursën më të madhe të kriptomonedhave në botë, duke pretenduar se kompania ...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk përballet me akuza të reja për tregtimin e Dogecoin. Coinbase thotë se AI mund të përfitojë nga kriptomonedhat, ndërsa një portofol ...

Si ndikon një falimentim i ekonomisë së SHBA-së në botën e kriptomonedhave

Tregu i monedhave të qëndrueshme (stablecoins), me një vlerë prej 130 miliard dollarësh, është i fokusuar në bonot e thesarit të qeverisë amerikane, ...