Çfarë është “përgjysmimi” i bitcoin?

Vetëm 21 milionë monedha Bitcoin në treg

Integruar në kodin e bitcoin, është një limit prej 21 milionë monedhash të cilat do prodhohen në total nga rrjeti. Bitcoinët e rinj hyjnë në qarkullim përmes një procesi që quhet “mining”, prodhimi i bitcoin nëpërmjet disa pajisjeve të caktuara kompjuterike të cilat procesojnë transaksione në blockchain . Prodhuesit (kompjuterat) punojnë për të mirëmbajtur rrjetin dhe përpunuar transaksionet, ndaj si shpërblim marrin bitcoin-e të reja qe emetohen nga sistemi.

Megjithatë çdo katër vite ky shpërblim që u jepet prodhuesve, përgjysmohet dhe së bashku me të bie ritmi i daljes së bitcoineve të reja në treg derisa në vitin 2140 asnjë bitcoin i ri të mos krijohet më.

Milioni i parë i bitcoin u gërmua nga Satoshi Nakamoto në 2009. Që atëherë afro 95% e sasisë është gërmuar dhe vetëm 2 milionë bitcoin kanë ngelur për tu krijuar.

bitcoin-3089728_1920.jpg

Related Posts

Si ndikon një falimentim i ekonomisë së SHBA-së në botën e kriptomonedhave

Tregu i monedhave të qëndrueshme (stablecoins), me një vlerë prej 130 miliard dollarësh, është i fokusuar në bonot e thesarit të qeverisë amerikane, ...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Çmimet e tokenave të lidhur me AI u rritën. Rrjeti i Bitcoin-it po mbingarkohet. Binance lançon shërbimin e huasë së NFT-ve ndërsa Hong Kongu jep ...

Gjërat nuk po duken mirë për Binance 

Binance, një nga bursat më të mëdha të kriptomonedhave në botë, e gjen veten të përfshirë në një situatë sfiduese. Kompania po përballet me rritjen e ...