Fillestar në NFT? Mos e humb guidën tonë – Pjesa 1

Çfarë është një NFT?

NFT-ja (Non-Fungible Token) është një identifikues dixhital unik që nuk mund të kopjohetzëvendësohet ose ndahet (njësoj si transaksionet ne BTC nuk mund të kthehen pasi dërgohen). Ky identifikues mund të përdoret për të identifikuar objekte unike të tilla si një vepër arti, identiteti, një shtëpi, etj. NFT ruhet në një blockchain dhe vërteton origjinalitetin dhe pronësinë e një aseti të caktuar. Shumica e NFT-ve janë pjesë e Ethereum. Më shumë rreth Ethereum mund të lexoni në kategorinë “Bota e Altcoin-eve” në forum.

Perdorimi i NFT dhe dallimi me Bitcoin

Akronimi NFT qëndron për token’ unik, pasi sic thamë më lart përfaqson objekte unike. Ai u krijua duke përdorur të njëjtin teknologji si kriptovalutat (psh Bitcoin apo Ethereum); megjithatë, NFT-të nuk funksionojnë në të njëjtën mënyrë si kriptovalutat.

Çdo lloj valute, si dhe kriptovalutat, konsiderohen si "të këmbyeshme", që do të thotë se ato mund të tregtohen ose shkëmbehen me njëra-tjetrën dhe vlera e tyre është e njëjtë për të gjitha njësitë. Për shembull, një Bitcoin do të jetë gjithmonë i ngjashëm me një tjetër Bitcoin të të njëjtit lloj. Kjo krijon një treg më likuid për valuta të tilla si Bitcoin.

NFT, nga ana tjetër, janë të dallueshme nga njëra-tjetra, pra vlera e tyre nuk është e njëjtë mes njësish.

NFT-të kanë potencialin të jenë fenomeni tjetër i madh në tregun e kriptove sot. Për më tepër, kontratat inteligjente kanë potencialin të revolucionarizojnë mënyrën se si ne kryejmë transaksione dhe marrëveshje që përfshijnë para, aksione, pronë dhe çdo aktiv tjetër. Ata mund të heqin domosdoshmërinë për një palë të tretë dhe në vend të kësaj të mbështeten në sistemet kompjuterike të bazuara në blockchain për të siguruar që kushtet janë përmbushur.

Cila është e ardhmja e NFT?

NFT-të janë gjëja tjetër e madhe në botën e kriptove, me një normë të përbërë rritjeje vjetore prej 187.28 përqind. Duke qenë se termi fitoi popullaritet vetëm në dy vitet e mëparshme, ritmi i saj i rritjes është mbresëlënës. NFT-të përfaqësojnë koleksione sportive, meme, art dixhital, CD muzikore dhe shumë më tepër, me potencialin për të revolucionarizuar të gjithë biznesin e argëtimit. NFT-të janë bërë jashtëzakonisht të njohura në mesin e brezit të sotëm, qoftë në mesin e të famshëmve, korporatave apo këngëtarëve. Kultura NFT është këtu për të qëndruar dhe për të lulëzuar, duke gjykuar nga bumi i fundit i industrisë. NFT-të kanë një të ardhme të ndritur përpara tyre, siç shihet nga tregut në rritje të shpejtë.

Kush janë të mirat që sjell NFT?

Industria NFT ka parë një rritje të konsiderueshme në popullaritet dhe vlerë këtë vit. Shitjet mesatare mujore të NFT ishin nga afërsisht 400 milion dollarë në muaj në fillim të vitit në 2 miliardë dollarë në muaj dhe vlerësohet se industria tani vlen 7 miliardë dollarë. NFT mund të përdoren për tokenizimin e mallrave, qofshin ato sende luksoze apo vepra arti dixhitale, pasi ato përfaqësojnë pronësinë në një mënyrë të pandryshueshme. Pjesa e mëposhtme shpjegon disa faktorë që kontribuojnë në suksesin dhe vlerën e natyrshme të përdorimit të teknologjisë NFT:

  • Demokratizimi i tregjeve Nëpërmjet përdorimit të NFT-ve, artistët janë në gjendje të hyjnë në tregje që kontrolloheshin ndryshe nga organizata të centralizuara. Krijuesit e përmbajtjes tani kanë një platformë globale që mund të aksesohet nga kudo nga kushdo.

  • Pronësia e verifikueshme Duke bërë një hap gjigant përpara për sa i përket pronësisë në botën tradicionale të artit, NFT-të mbajnë të gjithë historinë e pronësisë në të dhënat publike. Nëpërmjet përdorimit të teknologjisë blockchain, çdokush mund të ketë akses në të drejtat e pronësisë së një NFT, duke bërë gjithashtu të mundur verifikimin e autenticitetit të veprës së artit.

  • Pandryshueshmëria Siç u përmend më herët, askush nuk mund të kompromentojë të dhënat në një blockchain. Pasi të regjistrohet, një transaksion nuk mund të modifikohet ose ndryshohet.

  • Honorar’ Kur një artist krijon një NFT, ai mund të përfshijë një klauzolë në kod për të siguruar që sa herë që ndryshon duart, ai merr një pjesë të parave të shitjes. Decentralizimi i honorareve të rishitjes e kthen pushtetin përsëri në duart e krijuesve.

Benefitet dhe avantazhet e NFT?

  • E kufizuar: Sasia e kufizuar e NFT-ve shton vlerën e tyre.
  • Të pandashme: Shumë NFT nuk mund të ndahen në njësi më të vogla. Nuk do të mund të përdorni një NFT derisa të paguani shumën e plotë për të.
  • Unike: Këto asete mbajnë skeda që japin informacion në lidhje me veçantinë e tyre. Këto të dhëna janë plotësisht të sakta dhe të sigurta.

Disa nga përfitimet diskutohen më poshtë:

  • Lehtësisht e transferueshme: NFT-të shiten dhe blihen në tregje unike dhe përdorimi i tyre bazohet ekskluzivisht në veçantinë e tyre.
  • Të besueshme: NFT-të fuqizohen nga teknologjia Blockchain e cila garanton regjistrimin dhe mos-komprementimin e tyre në portofolin tuaj.
  • Ruajtja e të Drejtave të Pronësisë: Teknologjia blockchain gjithashtu ndihmon në ruajtjen e informacionit që këto NFT përmbajnë. Ato në vetëvete janë përfaqsuese të një pronësie digjitale, prandaj ruajtja e tyre në një protofol të ftohtë (shihni arikujt në “Bota e Bitcoin) është shumë e sigurt.

Kuptimi i ‘token-it unik” (NFT)?

Një token unik nuk mund të zëvendësohet drejtpërdrejt me diçka tjetër. NFT-të janë asete që ekzistojnë në botën digjitale dhe tokenat digjitalë shërbejnë si certifikatë pronësie për këto asete.

Këtu janë katër gjëra që duhet të keni parasysh përpara se të krijoni dhe shisni art NFT:

  • Tregu ku planifikoni t'i shisni NFT.
  • Portofoli që duhet të shkarkoni për t'u lidhur për të shitur dhe blerë çdo NFT.
  • Ju duhet të shtoni fonde (kripto) në portofolin tuaj në mënyrë që të mund të përfundoni transaksionin.
  • Lloji i NFT-së që dëshironi të krijoni, shisni dhe blini.

Tregu kryesor për të tregtuar NFT tuaja:

  • OpenSea
  • Rarible
  • Superfarm
  • LooksRare
  • FansForever

Cili është avantazhi i tregtimit të NFT tani?

Me blerjen e tyre, ju mund t'i mbani ato dhe vlera e tyre do të rritet me kalimin e kohës. Shumica e njerëzve do të përfshihen me NFT me perspektivat për të fituar para. Ka shumë njerëz që sigurojnë jetesën nga rishitja e tyre. Investimi në NFT me qëllim rishitjen mund të çojë në fitime të mëdha. Nga ana tjetër, nëse mendoni se NFT-të janë e ardhmja, ato janë investime të mira sepse demokratizojnë aksesin në pronësinë e artit dhe aseteve. Pronësia e artit dixhital është dëshmuar të jetë një revolucion që nga ardhja e internetit.

Mbi çfarë baze vendoset çmimi i NFT?

Asetet tradicionale të tregut të aksioneve përgjithësisht vlerësohen mbi aktivet në bilanc, fitimin e kompanisë dhe rritjen potenciale të biznesit. Ju llogarisni kapitalizimin e tregut të kompanisë, dhe më pas ndani me numrin e aksioneve në qarkullim dhe merrni çmimin e aksioneve.

NFT-të janë paksa të ndryshme në atë që "bukuria është në syrin e shikuesit". Ato kanë "vlerë shoqërore", për t'u mburrur dhe për t'u ekspozuar në rrjetin tuaj të të njohurve (deri më tani).

Kjo çon në një ankand mes njerzve për të rritur vlerë e tyre social dhe për këtë arsye mund jeni të gatshëm të paguani më shumë se personi pranë jush nëse oferta është më e vogël se kërkesa.

"Ngjitja sociale" është një koncept aq i lashtë sa qytetërimi njerëzor dhe i ngulitur në natyrën njerëzore.

Çmimet më pas përcaktohen nga koncepti ekonomik i ofertës dhe kërkesës. Sa më e vogël të jetë oferta dhe më e lartë kërkesa krijohet një rritje automatike të çmimeve.

Prandaj është e rëndësishme të blini NFT që janë më shumë se thjesht një foto e bukur. NFT duhet të ketë dobi dhe vlerë. Për shembull, grupi NFT i koleksionit CryptoCrewz është një biletë anëtarësimi në një markë ekskluzive, ku mund të blihen mallra të etiketuara, NFT mund të përdoret si akses në publikimet muzikore me botme të kufizuara dhe qasje në koncerte VR. Secila prej këtyre “ngjarjeve” dhe krijimeve me vlerë mund të matet në dollarë të botës reale.

Krijimi i markës është rritja themelore pas NFT-së, jo anasjelltas.

Fillestar në NFT? Mos e humb guidën tonë – Pjesa 1

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...