DAO (Organizata Autonome e Decentralizuar)

DAO-t ofrojnë një platformë produktive dhe të sigurt për komunitetet të cilëve u jepet mundësia për të bashkëpunuar me njerëz me ‘mendje të njëjtë’ në të gjithë botën. DAO është një organizatë e bazuar në internet që zotërohet dhe menaxhohet kolektivisht nga anëtarët e tij.

Karakteristikat e DAO:

 • Posedojnë thesare të inkuadruar (kasafortë e përbashkët) që asnjë ska autoritetin për të aksesuar pa aprovimin e grupit.
 • Vendimet merren pasi janë diskutuar dhe votuar propozimet e dhëna nga anëtarët në organizatë. Kjo bëhet me qëllim që të jetë siguruar që të gjithë anëtarët në organizatë të kenë fjalën e tyre.
 • Nuk ka CEO, gjithçka është transparente. Rregulloret e DAO-s janë të shkruara në kodin e saj.

Pse është e nevojshme DAO?
Të fillosh një biznes me dikë që përfshin para dhe investime kërkon një nivel të lartë besimi te individët me të cilët keni të bëni. Të besosh tek dikush që keni takuar në internet mund të jetë e rrezikshme dhe mund të sjellë pasoja në biznesin që planifikohet të zhvillohet.
Njerëzit që duan të lidhen përmes DAO-ve thjesht duhet t'i besojnë kodit që qeveris këtë organizatë, i cili është plotësisht publik dhe i verifikueshëm nga kushdo, është e qartë se kjo qasje e re hap një sërë mundësish të reja për bashkëpunim dhe koordinim global.

Krahasimi midis DAO-ve dhe Organizatave Tradicionale

 • DAO-t kanë strukturë plotësisht të demokratizuar, ndërsa Organizata tradicionale ka strukturë hierarkike.
 • Ndryshim që do të zbatohet në DAO, votohet nga të gjithë anëtarët, ndërsa në Organizatat tradicionale në varësi të strukturës, ndryshimet mund të kërkohen nga një parti e vetme ose mund të kërkohen përmes votimit.
 • Në DAO rezultati votimit trajtohet automatikisht, ndërsa në Organizatat tradicionale rezultati i votimit duhet të trajtohet manualisht.
 • Në DAO shërbimet e ofruara trajtohen automatikisht në mënyrë të decentralizuar, ndërsa në Organizatat tradicionale kërkon trajtimi nga ana njerëzore, ose automatizim të kontrolluar nga qendra, por të dyja këto mënyra janë të prirura nga manipulimi.
 • Në DAO i gjithë aktiviteti është transparent dhe plotësisht publik, ndërsa në Organizatat tradicionale aktiviteti është zakonisht privat dhe i kufizuar në publik.

Shembuj të përdorimit të DAO

 • Një organizatë bamirëse mund të pranojë anëtarësim dhe donacione nga kushdo në botë dhe grupi mund të vendosë se si të shpenzojë donacionet.
 • Për një rrjet profesionistësh të pavarur është e mundur të krijohet një rrjet kontraktuesish që grumbullojnë fondet e tyre për të paguar hapësirat e zyrave dhe abonimet e softuerit profesional.
 • Në rastin e sipërmarrjeve dhe granteve është e mundur të krijohet një fond sipërmarrës që bashkon kapitalin e investimeve dhe voton sipërmarrjet për të mbështetur. Për më tepër, paratë e ripaguara më vonë mund të rishpërndaheshin midis anëtarëve të DAO.

Llojet e anëtarësimeve

 • Anëtarësimi i bazuar në token
  Shumica e tokenave mund të tregtohen në një treg të decentralizuar pa kërkuar autorizim, por disa duhet të fitohen nëpërmjet likuiditetit ose metodave të tjera të "provës së punës".Në çdo rast, posedimi i tokenave ju lejon të votoni.
 • Anëtarësimi i bazuar në aksione
  DAO-t e bazuara në aksione janë më të lejuara, që do të thotë se jo cdokush mund të anëtarësohet në DAO sepse anëtarësimi duhet të miratohet.. Çdo anëtar i mundshëm mund të paraqesë një aplikim për t'u bashkuar me DAO, përgjithësisht në këmbim të tokenave ose punës. Aksionet nënkuptojnë fuqinë e votimit të drejtpërdrejtë dhe pronësinë. Anëtarët mund të shesinb kuotat e tyre dhe të largohen në çdo moment.

Si funksionon DAO?
Kontratat inteligjente shërbejnë si themel i DAO. Kontrata përcakton rregullat e organizatës dhe ruan fondet e grupit. Sapo kontrata të jetë aktive në Ethereum, askush nuk mund t'i ndryshojë rregullat pa votë dhe çdo veprim që devijon nga rregullat dhe logjika e kodit dështon.
Për shkak se thesari përcaktohet gjithashtu nga kontrata inteligjente, askush nuk mund t'i shpenzojë paratë pa lejen e shumicës së grupit. DAO-t, në realitet, nuk kërkojnë një autoritet qendror sepse grupi merr zgjedhjet kolektivisht dhe pagesat lejohen automatikisht kur votat kalojnë. Kjo është e mundur sepse kontratat inteligjente në Ethereum janë të paprekshme pasi ato janë bërë publike.

Cili është korrelacioni i Ethereum dhe DAO-s?
Ethereum është themeli i përsosur për DAO-t sepse konsensusi i Ethereum është mjaftueshëm i decentralizuar që organizatat t'i besojnë rrjetit.
Kodi i kontratës inteligjente nuk mund të modifikohet, madje edhe nga pronarët e tij, gjë që lejon DAO të ekzekutohet vetëm sipas rregullave me të cilat është programuar.Duke pasur parasysh këtë, duhet thënë se komuniteti Ethereum ka dëshmuar të jetë më shumë bashkëpunues sesa konkurrues, duke lejuar që praktikat më të mira dhe sistemet mbështetëse të shfaqen shpejt.

Cila është e ardhmja e DAO?
Fillimisht DAO nuk ishte shfaqur që nga mesi i vitit 2020, interesi për organizatat autonome të decentralizuara si një grup më i gjerë vazhdoi të rritet.Në vitin 2021, The Maker Foundation, një ikonë në industrinë e kriptovalutave si kampioni origjinal i DAO do të shpërbëhej deri në fund të vitit sepse po ia kalonte operacionet online drejt MakerDAO (krijuesi i stablecoin DAI).
Ndërsa ka shumë shqetësime të vazhdueshme dhe çështje të mundshme në lidhje me ligjshmërinë, sigurinë dhe strukturën, disa analistë dhe investitorë besojnë se ky lloj organizimi përfundimisht do të bëhet i rëndësishëm, ndoshta edhe duke zëvendësuar për mirë strukturuarat tradicionale të bizneseve.

dao.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...