Ku qëndron rëndësia e XRP dhe pse është kaq popullor?

Transaksionet në XRP janë të menjëhershme dhe të lira, duke i dhënë atyre avantazh për lëvizjet ndërkufitare.

Rrjeti Ripple (XRP) është një kriptomonedhë e krijuar për migrimin e transaksioneve nga bazat e të dhënave qendrore të kontrolluara nga institucionet financiare në një infrastrukturë më të hapur duke ulur ndjeshëm kostot. Transaksionet në XRP janë të menjëhershme dhe të lira, duke i dhënë atyre avantazh për lëvizjet ndërkufitare.

E lançuar në vitin 2012, ky rrjet ka një nga qëllimet më ambicioze në hapësirën e kriptomonedhave. Softueri që mundëson përdorimin e Ripple, XRP Ledger, propozoi një mënyrë të re të funksionimit të blockchains që mbështetësit pretendojnë se është më e përshtatshme për transaksione.

Blockchain- i Bitcoin lejon këdo të kontribuojë me fuqinë kompjuterike, të vërtetojë transaksionet dhe të sigurojë softuerin e tij. XRP Ledger, nga ana tjetër, lejon vetëm pjesëmarrësit e zgjedhur të rrjetit për të ndihmuar në verifikimin e transaksioneve dhe sigurimin e rrjetit. Ekzistojnë mbi 150 prej këtyre pjesëmarrësve në rrjet, të njohur kolektivisht si “Lista Unike e Nyjeve” (UNL – Unique Node List).

Në fillim, 100 miliardë monedha XRP u krijuan njëherazi dhe më pas iu shpërndanë individëve, kompanive dhe publikut të gjerë përmes dhuratave dhe giveaway-ve. Në atë kohë, lëvizja çoi në shqetësime rreth decentralizimit të saj, pasi disa subjekte kontrollonin një sasi të madhe të monedhave.

Për ti komplikuar gjërat edhe më tej, përfshirja e XRP në treg mbështetet në një kompani fitimprurëse të quajtur Ripple, e cila edhe sot e kësaj dite vepron si lojtari kryesor në ekosistemin XRP. Ripple ndihmon në mirëmbajtjen e rrjetit të XRP Ledger dhe luan një rol kyç në zhvillimin e tij duke qenë një zotërues i rëndësishëm i tokenit XRP

#ripple #xrp #vialcommunity #cryptocurrency

Related Posts

Si ndikon një falimentim i ekonomisë së SHBA-së në botën e kriptomonedhave

Tregu i monedhave të qëndrueshme (stablecoins), me një vlerë prej 130 miliard dollarësh, është i fokusuar në bonot e thesarit të qeverisë amerikane, ...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Çmimet e tokenave të lidhur me AI u rritën. Rrjeti i Bitcoin-it po mbingarkohet. Binance lançon shërbimin e huasë së NFT-ve ndërsa Hong Kongu jep ...

Gjërat nuk po duken mirë për Binance 

Binance, një nga bursat më të mëdha të kriptomonedhave në botë, e gjen veten të përfshirë në një situatë sfiduese. Kompania po përballet me rritjen e ...