Rënie drastike e Bitcoin; Celsius njofton pezullimin e tërheqjeve në platformen e saj

Rënie drastike e Bitcoin; Celsius njofton pezullimin e tërheqjeve në platformen e saj

Posted on June 13, 2022 by Vial

Në orët e para të së hënës Celsius ka njoftuar se ka pezulluar të gjitha tërheqjet në platformën e saj. Platforma e huadhënies e cila përdoret nga më shumë se 1.7 milionë njerëz në hapësirën e kriptomonedhave e bëri këtë njoftim pas “kolapsit” të fundit në tregje. Vendimi i Celsius për ta bërë këtë, është pritur keq nga baza e tij e përdoruesve, të cilët tani e gjejnë veten të paaftë për të tërhequr fondet e tyre dhe ka shkaktuar spekulime në lidhje me sasinë e likuiditetit që zotëron.

Celsius në “ngrirje”

Sipas një emaili që iu dërgua përdoruesve, Celsius pranoi se kushtet aktuale të tregut kishin luajtur një rol të madh në vendimin e tij për të ngrirë tërheqjet. Platforma kishte ndalur gjithashtu të gjitha aktivitetet tregtare, që do të thotë se e gjithë platforma e kreditimit aktualisht është në ngrirje. Përdoruesit e Celsius nuk mund të bëjnë asgjë tjetër për momentin përveç se të shikojnë dhe të shpresojnë që kjo ngrirje të hiqet së shpejti.Celsius e vuri në dukje në postimin e tij se po e bënte këtë në interes të komunitetit. Një klauzolë në Kushtet e Përdorimit ishte aktivizuar që kjo të ndodhte.

“Ne jemi duke ndërmarrë këtë veprim të nevojshëm për të mirën e të gjithë komunitetit tonë në mënyrë që të stabilizojmë likuiditetin dhe operacionet ndërsa marrim hapa për të ruajtur dhe mbrojtur asetet,” tha Celsius.

“Për më tepër, klientët do të vazhdojnë të grumbullojnë shpërblime gjatë pauzës në përputhje me angazhimin tonë ndaj tyre.”

Platforma e huadhënies shtoi se po punonte në mënyra për të rivendosur tërheqjet, shkëmbimet dhe transferimet për përdoruesit e saj. Megjithatë, afati kohor mbetet i papërcaktuar. Nuk dihet ende se sa kohë mund të zgjasë kjo dhe nëse Celsius do të jetë në gjendje të paguajë përdoruesit e tij.

Si iu përgjigj komuniteti i kriptomonedhave këtyre lajmeve?

Natyrisht, komuniteti i kriptove nuk i është përgjigjur pozitivisht lajmeve të tilla. Në kohë si këto kur ka pasiguri të shfrenuar në treg, të qenit në gjendje për të tërhequr fonde nga një protokoll kreditimi po shkatërron besimin në treg.

Përdoruesit u përgjigjën masivisht nën postimin e njoftimit të bërë nga Celsius për të shprehur pakënaqësinë e tyre, ndërsa disa i janë drejtuar panikut të plotë dhe i janë lutur platformës që të lejojë tërheqjet.

Spekulimet që mbushin hapësirën tani janë se Celsius nuk posedon likuiditetin e nevojshëm për të paguar përdoruesit e tij që u kanë huazuar kriptomonedhat e tyre. Gjithashtu, në kohën kur njoftimet u publikuan, Celsius kishte lëvizur 89 milionë dollarë në Bitcoin dhe mbi 61 milionë dollarë në Ethereum në bursën FTX.

Një përdorues i Twitter vuri në dukje se kompania po kalon një krizë likuiditeti. Kjo është për shkak të miliona dollarëve që janë humbur për shfrytëzime të ndryshme në protokolle DeFi. Gjithashtu, rrjeti ofron edhe norma të larta interesi për asetet dhe me rritjen e kërkesës është rritur edhe nevoja për likuiditet, të cilën protokolli i huadhënies nuk ka mundur ta përballojë. Madje qarkullojnë fjalë se Celsius mund të jetë Terra(LUNA) e ardhshme.

Implikimet e një krize likuiditeti për një kompani të tillë si Celsius janë masive. Fondi i dytë më i madh i pensioneve kanadez (CDPQ) kishte investuar 400 milionë dollarë në kompani në tetor të vitit 2021. Një kolaps i kompanisë do të rrezikonte planet e daljes në pension të mijëra kanadezëve që kanë fondet e tyre me CDPQ.

Kompania kripto Nexo, thuhet se po përgatitet për t’i ofruar Celsius një plan blerjeje. Por ky plan do të mbulojë vetëm disa nga asetet e protokollit të huadhënies. Thuhet se plani i blerjes do të jetë i disponueshëm vetëm deri më 20 qershor, një javë nga tani.

Deri në momentin e shkrimit, çmimi i tokenit CEL është ulur më shumë se 50% në 24 orët e fundit. Ky është rezultat i rënies së nivelit të besimit në Celsius me më shumë se 90% dhe përdoruesve që tërheqin asetet e tyre për të shmangur më shumë humbje.

bitcoin-6054330_1920.jpg

Posted under: Education, News