Çfarë është një monedhë dixhitale e bankës qëndrore (CBDC)?

Një monedhë dixhitale e bankës qëndrore (CBDC) është një formë dixhitale e monedhës fiat. Si e tillë, është krijuar si para digjitale sipas rregullores së qeverisë.

Qasja për hartimin e një CBDC ka të ngjarë të ndryshojë shumë në bazë të vendit të cilit i përket. Disa projekete kanë të ngjarë të bazohen në blockchain ose në ndonjë lloj tjetër të teknologjisë së librit të shpërndarë (DLT), ndërsa të tjerë mund të jenë thjesht një bazë të dhënash e centralizuar. Ato të bazuara në blockchain do të përdorin një token për të përfaqësuar formën dixhitale të monedhës fiat.

Mund të argumentohet se CBDC-të janë frymëzuar nga kriptovalutat si Bitcoin, edhe pse ato janë krejt të ndryshme pasi CBDC-të lëshohen nga një shtet dhe shpallen si mjete ligjore pagese nga një qeveri. Kriptovalutat si Bitcoin janë pa kufij dhe nuk lëshohen nga asnjë shtet apo ent i centralizuar. Sigurisht, kjo nuk do të thotë se nuk do të jeni në gjendje të bëni pagesa ndërkufitare me një CBDC, por Bitcoin nuk bazohet në kufijtë kombëtarë.
Shumë banka qendrore po shqyrtojnë ose madje po eksperimentojnë në mënyrë aktive lidhur me konceptimin për përdormin dhe krijimin e CBDC.

Kina ka punuar në një projekt të quajtur DC/EP, që përfaqëson monedhën dixhitale/pagesat elektronike, që nga viti 2014. Një provë aktive për juanin dixhital tashmë është bërë nëpër disa qytete të ndryshme. Banka Qendrore Evropiane (BQE) ka lëshuar një raport në tetor 2020 që propozoi një euro dixhitale dhe vlerësoi meritat e një monedhe të tillë dixhitale.

123f8b09-0611-4d97-9663-cf2f7619c498-image.png

Related Posts

Si ndikon një falimentim i ekonomisë së SHBA-së në botën e kriptomonedhave

Tregu i monedhave të qëndrueshme (stablecoins), me një vlerë prej 130 miliard dollarësh, është i fokusuar në bonot e thesarit të qeverisë amerikane, ...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Çmimet e tokenave të lidhur me AI u rritën. Rrjeti i Bitcoin-it po mbingarkohet. Binance lançon shërbimin e huasë së NFT-ve ndërsa Hong Kongu jep ...

Gjërat nuk po duken mirë për Binance 

Binance, një nga bursat më të mëdha të kriptomonedhave në botë, e gjen veten të përfshirë në një situatë sfiduese. Kompania po përballet me rritjen e ...