A është momenti për një ringritje të kriptomonedhave?

Gjatë 7 muajve të fundit kriptomonedhat kanë humbur mbi 2 Trilion dollarë në vlerë dhe tani tregtohen nën vlerën e 1 trilion dollarëve. Ecuria e ngjarjeve të tregut të kriptomonedhave do të tregohet në mënyrë kronologjike, duke filluar me periudhën e cila ndihmoi në fillimin e rritjes së cmimit të kriptomonedhave; çfarë e bëri atë të ndalonte, nisja e një rënie të cmimeve dhe cfarë na pret në të ardhmen.

COVID-19
Në periudhën e shpalljes së COVID-19 si pandemi globale nga Organizata Botërore e Shëndetësisë të gjitha tregjet u rrëzuan, së bashku me ta edhe tregu i kriptomonedhave.
Me përhapjen e pandemisë u morrën masa për të minimizuar dëmtimet shëndetësore. Një prej këtyre masave ishte mbyllja e bizneseve dhe kufizimi i liridaljes së cdo personi. Dëmi ekonomik që u shkaktua për shkak të papunësisë dhe uljes së të ardhurave ishte shumë i rëndë.
Natyrisht, Rezerva Federale (FED) ndërhyri për të shpëtuar situatën duke njoftuar ‘printimin’ e parave për blerjen e aseteve te cilat ishin në pikjatëduke sjellë edhe rimëkëmbjen e tregjeve. U pa që FED nuk po blinte Bitcoin ose ndonjë kriptomonedhë, por ishin investitorët ata që u ndjen të rrezikuar, kështu që u hodhën në botën e kriptomonedhave, duke pasur parasysh se paraqet rreziqe dhe shpërblimet më të larta. Investimet e bëra ndihmuan në rritjen e çmimit të Bitcoin nga 4,000 dollarë në 69,000 dollarë, ETH nga 80 në 4,900 dollarë, si dhe rritjen e çmimeve të shumë kriptomonedhave të tjera.

Dita kur gjithçka ndaloi
Pasi politikat e ndjekura ndihmuan të gjitha tregjet të rimëkëmbeshin, veçanërisht S&P500 me +112%, kishte ardhur koha për t'u marrë me një problem madhor të shkaktuar nga politikat e ndjekura nga FED, inflacionin. Më 3 nëntor 2021, Rezerva Federale njoftoi se do të fillonte të zvogëlonte blerjet e aseteve mujore të cilat zbritën nga 120 miliardë dollarë në 0 dollarë në muaj. Kjo bëri që investitorët të investonin më shumë dhe tregjet nisën udhëtimin e tyre për të shënuar majat.

Por cfarë ndodhi me Kriptomonedhat?
Politikat makroekonomike për të ‘neutralizuar’ inflacionin, shkaktuan dhe po vazhdojnë të shkaktojnë problemet kryesore në çmimet e kriptomonedhave. Kriptomonedhat kanë pasur rënie me të paktën 80% që nga çmimet e tyre më të larta. Kjo gjendje solli edhe rrënien masive të kriptomonedhave si LUNA, e cila fshiu 50 miliardë dollarë nga tregu. Kohët e fundit Celsius Network ka hasur vështirësi sipas keqmenaxhimin të fondeve të klientëve gjithashtu kemi parë fondet e investimeve si 3AC të kenë probleme në treg. Të gjitha këto janë pasojë e frikës dhe pasigurisë së investitorëve, tërheqjet dhe shitjet masive nga ana e tyre si dhe likuidimeve në treg. Duke qënë se gjithë ky presion po vazhdon ta ul çmimin e kritomonedhave lind pyetja: “ Për sa kohë do të vazhdojë kjo gjendje për tregun e kriptomonedhave?”
Korrelacioni aktual me tregjet tradicionale është ai që e bën këtë stad të tregut të kriptomonedhave të ndryshëm nga rrëzimi i tregut të vitit 2018. Duke parë gjendjen aktuale dhe kushtet ekonomike që po favorizojnë këtë treg mund të dalim në përfundimin se kjo situatë mund të vazhdojë deri në fund të këtij viti, por gjithcka do të marrë një pamje më të qartë gjatë këtyre muajve të ardhshëm përmes politikave që FED do të ndjekë. Ka të ngjarë që të gjendemi në një trend të mërzitshëm për pjesën e mbetur të verës dhe njerëzit që blejnë sot mund të përfundojnë duke mbyllur pozicionet e tyre nga mërzia dhe dyshimi përpara se tregu të rimëkëmbet. Rruga më e sigurt (pak më pak e dobishme) është duke pritur për një sinjal të qartë nga FED në lidhje me lehtësimin e presionit i cili ka lënë investitorët në pritje që BTC si kriptomonedha më e madhe në treg të arrijë 10,000 dollarë, por sesa realist mund të jetë ky çmim dhe a mund të arrihet ndonjëherë mbetet në pikëpyetje.
Një rënie e çmimit drejt nivelit 10,000$ ose më poshtë do të rezultonte fatal për tregun pasi do të përfundonte në shkallë të gjerë shitjeje dhe likuidimi e cila do ta shtynte çmimin më poshtë. Sipas analizave gjëndja aktuale e ekonomisë do e çojë tregun drejt një faze konsolidimi nga e cila mund të përballemi me një rritje të çmimeve për një periudhë afatshkurtër, e cila do të krijojë mundësi likuidimi në treg. Pas kësaj mund të shohim një periudhë rënie të BTC deri në zonën 12,000-13,000$, por sa kohë do të marrë kjo lëvizje e çmimit për të ndodhur nuk mund të jepet një përgjigje e saktë, vetëm dihet se kjo ndodhi mund të jetë shumë afër.

E ardhmja e kriptomonedhave
Tani që kemi vështruar momentet kyçe të rrugëtimit të kriptomonedhave, le të hedhim një vështrim në të ardhmen dhe çfarë ka rezervuar ajo për ne.
“Sistemi i ri revolucionar financiar” po tregtohet nën 1 trilion dollarë. Kur këto presione të cilat po ndikojnë në çmime të lirohen, tregu i kriptomonedhave do të shohë dritë përsëri. Bota e kriptomonedhave, shumë pak ka ndryshuar, njerëzit vazhdojnë të ndërtojnë projektet e tyre për një të nesërme më të mirë pavarësisht gjëndjes së tregut. Ky stad në të cilin ndodhet tregu sot fshin shumë projekte që mund të jenë të dobëta ose vetëm një mashtrim, gjë që na tregon ne një pamje më të qartë të projekteve të qëndrueshme dhe që janë të destinuar të jenë fituesit e ardhshëm të cilët do të riparojnë sistemin e prishur TradFi, gabimet e të cilit po i hasim aktualisht.
Sot, jemi ende herët në adoptimin masiv. Kjo sepse kriptomonedhat janë ende në ndërtim e sipër, prova e konceptit (Bitcoin) është e plotë dhe tani po ndërtohen shtresat bazë të infrastrukturës duke i lidhur ato së bashku për të ndihmuar produktin përfundimtar (shtresa e aplikimit) të lulëzojë. Kur të ndërtohen të tre elementët, atëherë do të jetë tepër vonë, por sot nuk gjendemi në këtë fazë.

reset.jpg

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...