Rusia do të debutojë me një sistem të ri Blockchain për të rrëzuar nga froni SWIFT

Rusia synon të debutojë një sistem të ri blockchain për të shmangur sanksionet e vendosura nga kombet e tjera pasi vendi pushtoi Ukrainën në fillim të këtij viti. Grupi Rostec i Rusisë do të ndërtojë sistemin e bazuar në blockchain.

Sistemi i ri blockchain i Rusisë
Të gjitha bankat në Rusi u përjashtuan nga rrjeti i pagesave SWIFT në shkurt, kur BE dhe SHBA vendosën sanksione ndaj vendit për pushtimin e Ukrainës. Rostec, një firmë që përfshin disa firma teknologjike nën të, aktualisht po punon për alternativa për SWIFT për të mbrojtur transaksionet e saj të tregtisë së jashtme.
Platforma blockchain në të cilën Rusia zhvilloi sistemin e pagesave ndërkombëtare quhet CELLS dhe u krijua nga Instituti i Sistemeve Softuerike të Novosibirsk (NIPS), një degë e Grupit Rostec. Platforma CELLS bazuar në blockchain mbështet pagesat në shumë monedha dixhitale si dhe ofron siguri rreth identitetit të personave që do ta përdorin. Pretendohet se platforma mund të përpunojë më shumë se 100,000 transaksione në sekondë. Platforma do t'i lejojë njerëzit të dërgojnë transaksione në monedhat kombëtare të vendeve të lidhura me të dhe "mund të ofrojë një alternativë reale ndaj shërbimeve ndërkombëtare të pagesave të ofruara nga sistemi SWIFT".
Sipas deklaratës së Rostec Group, CELLS gjithashtu do t'i lejojë përdoruesit të krijojnë portofole dixhitale për të ruajtur kriptomonedhat.
Ky trend mund të tregojë rënien e sistemeve globale të pagesave të ndërlidhura si SWIFT, të shkaktuar nga dëshira afatgjatë e disa kombeve për të shkëputur pagesat e tyre nga institucionet ndërkombëtare dhe duke i mundësuar ato nga blockchain dhe kriptomonedhat. Ndërsa kanë potencialin për t'i bërë pagesat më efikase, zhvillime të tilla kanë implikime serioze politike dhe ekonomike që shtrihen përtej sferës së pagesave.
Futja e rrugëve alternative të pagesave ka të ngjarë ta bëjë të vështirë për demokracitë perëndimore gjurmimin e pagesave në të gjithë globin, si dhe dobësimin e fuqisë së sistemeve ndërkombëtare të pagesave si mjete për të ushtruar presion politik mbi aktorët shtetërorë.

Rusia mbështet kriptomonedhat
Banka Qendrore Ruse kishte paralajmëruar në fillim të këtij viti për rreziqet për sistemin financiar të vendit. U pretendua se kriptomonedhat pengojnë sovranitetin e politikës monetare të vendit. Sidoqoftë, një zyrtar i lartë nga CBR zbuloi kohët e fundit se banka është e hapur për të lejuar përdorimin e kriptomonedhave për pagesa ndërkufitare.
Statusi ligjor i kriptomonedhave në Rusi mbetet në fluks dhe përpjekjet e mëparshme për legalizimin e tyre nuk kanë dhënë rezultate. Qeveria po bën presion që t'i lejojë ato në mënyrë që të tërheqë investime të huaja dhe të nxjerrë tregtinë e brendshme nga hija e sanksioneve perëndimore. Me zgjedhjet e ndërmarra nga shteti rus,duket se tani po qëndron në mbështetje të kriptomonedhave dhe industrisë së blockchain.

russia.jpg

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...