Goditja e Tornado Cash nga Thesari i vë investitorët e ndershëm të kriptove në rrezik të ekspozimit kriminal

Goditja e Departamentit të Thesarit ndaj Tornado Cash kishte për qëllim të ndalonte kriminelët por, shumë investitorë të zakonshëm të kriptomonedhave me synime të ndershme tani janë në rrezik.

“Çdo person amerikan do të duhet të jetë shumë i kujdesshëm në lidhje me transaksionet me Tornado Cash”, tha Ari Redbord, kreu i çështjeve ligjore dhe qeveritare në firmën kërkimore TRM Labs, në një intervistë. “Mos harroni, sanksionet janë përgjegjësi strikte. Qëllimi nuk ka rëndësi.”

Tornado Cash përdoret nga disa njerëz si një mënyrë legjitime për të mbrojtur privatësinë e tyre në tregun e kriptomonedhave. Kur një blerës paguan për diçka duke përdorur një portofol kriptomonedhash, marrësi i transfertës mund të shikojë portofolin e blerësit, duke treguar detajet e llogarisë dhe historinë. Përdorimi i një shërbimi miksimi të kriptomonedhave si Tornado Cash maskon ato detaje duke anonimizuar fondet dhe duke fshehur identitetin e blerësit.

"Ka nevojë për zgjidhje që mund t'ju ndihmojnë të mbuloni gjurmët tuaja, edhe kur nuk jeni duke bërë asgjë të paligjshme," tha Tom Robinson, shkencëtari kryesor për firmën analitike të blockchain Elliptic.

Në listën e zezë të Tornado Cash, Departamenti i Thesarit tha se po ndiqte kriminelët, të cilët përdorën shërbimin për të pastruar më shumë se 7 miliardë dollarë që nga fillimi i tij në 2019. Edhe pse qëllimi i këtyre sanksioneve nga Zyra e Thesarit për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) është të bllokojë një shtet si Koreja e Veriut nga konvertimi i fondeve të paligjshme të kriptomonedhave në monedha tradicionale për të financuar përhapjen e armëve, për investitorët e përditshëm efekti do të jetë edhe më i dëmshëm, thanë ekspertët për CNBC.

Në të kaluarën, OFAC ka vendosur adresat e portofolit të kriptomonedhave në "listën e saj të shtetasve të caktuar". Tani Thesari po synon adresën e një kontrate inteligjente që u mundëson njerëzve të ruajnë privatësinë e tyre personale, sipas Peter Van Valkenburgh, drejtor i kërkimit në Coin Center, një institut jofitimprurës për kriptomonedhave.

"Të hetosh një pjesë të softuerit"
"Kjo është thelbësisht e ndryshme, sepse tani ju nuk po synoni një person të caktuar që është një terrorist i njohur ose anëtar i një shteti armik," tha Van Valkenburgh. "Ju po synoni një pjesë të softuerit që ekziston në një rrjet peer-to-peer në internet."
OFAC është një opsion thelbësor kur bëhet fjalë për kontrollet financiare, sipas Van Valkenburgh. Ai tha se përdoret më shpesh për të identifikuar "një mbështetës të terrorizmit ose një udhëheqës në një shtet armik".

Jake Chervinsky, kreu i politikave në Shoqatën Blockchain, tha se ky veprim shënon një largim për Thesarin e SHBA-së, e cila për vite me radhë ka "dalluar me kujdes aktorët e këqij nga mjetet neutrale" dhe "teknologjinë që ata dhe gjithë të tjerët në botë janë në gjendje të përdorin.”

Elliptic thotë se ka gjithashtu një hendek midis të dhënave të Thesarit dhe llogaritjeve të tij. Elliptic zbuloi se të paktën 1.5 miliardë dollarë të ardhura nga krimet si ransomware, hakimet dhe mashtrimet janë pastruar përmes Tornado Cash dhe thotë se shifra prej 7 miliardë dollarësh nga qeveria i referohet vlerës totale të aseteve që janë dërguar përmes Tornado Cash.

Pasojat janë tashmë të dukshme. Circle, firma pas stablecoin USDC të lidhur me dollarin amerikan, thuhet se ka ngrirë rreth 75,000 dollarë në USDC që ishin të lidhura me Tornado.
Bursa e kriptomonedhave Coinbase do të duhet gjithashtu të bllokojë klientët e tij nga dërgimi i fondeve në Tornado Cash, duke pasur parasysh rregullat e reja bazë nga Thesari. Redbord thotë se mbajtësit e kriptomonedhave do të gjejnë përfundimisht një mënyrë për të mbrojtur identitetin e tyre.

“Ndërsa përcaktimi i sotëm do të prekë personat amerikanë që po bëjnë transaksione të ligjshme, ata ka të ngjarë të gjejnë rrugë të tjera”, tha ai.

Por problemi për përdoruesit e kriptomonedhave që kërkojnë një shërbim alternativ të përzierjes është se asnjë tjetër nuk ka shkallën e Tornado Cash, gjë që e bën të vështirë sigurimin e mbrojtjes së identitetit të tyre.

"Nëse askush nuk i përdor ato, atëherë është shumë e lehtë të mikserin e parave dhe të gjurmosh përmes tij," tha Robinson. "Ju duhet një tenxhere e madhe likuiditeti në mënyrë që ai të jetë efektiv si një mikser, dhe duhet kohë për të mbledhur atë likuiditet dhe për të vazhduar atë përdorim," tha Robinson.

tornado.jpg

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...