Si të përdorim Etherscan për të kontrolluar transaksionet

Rrjeti blockchain i gjeneratës së dytë, Ethereum, ka një gamë të gjerë aplikimesh ndërsa Bitcoin nuk është asgjë më shumë se një monedhë dixhitale. Zhvilluesit mund të ndërtojnë aplikacione dhe programe të reja në krye të rrjetit Ethereum, të cilat mund të nxisin rritjen e financave të decentralizuara (DeFi).

Meqenëse Ethereum është më shumë sesa mbajtja dhe transferimi i kriptomonedhave, është thelbësore edhe e dobishme të mësojmë se si të lundrojmë në Blockchain. Etherscan është mjeti më i popullarizuar i cili u mundëson përdoruesve të gjejnë çdo lloj të dhënash në Blockchain-in e Ethereum. Le të shohim se çfarë është Etherscan dhe si ndihmon në kërkimin e llojeve të ndryshme të të dhënave në Blockchain.

Çfarë është Etherscan?

Etherscan është eksploruesi kryesor i Blockchain-it që i ndihmon përdoruesit të shikojnë të dhëna publike si transaksionet, kontratat inteligjente, adresat, kuletat dhe më shumë në Ethereum. Duke qenë se Ethereum është një rrjet i hapur Blockchain, çdokush mund të shikojë të gjithë historinë e ndërveprimeve të regjistruara në të. Etherscan është një motor kërkimi si Google, por ndryshimi është se i lejon përdoruesit të kërkojnë, konfirmojnë ose vërtetojnë transaksionet që kanë ndodhur në blockchain Ethereum.

Ai është zhvilluar në mënyrë të pavarur nga një ekip zhvilluesish që janë vërtet të pasionuar pas llojeve të ndryshme të informacionit të decentralizuar dhe aplikacioneve të infrastrukturës të ndërtuara në rrjetin Ethereum. Fondacioni Ethereum nuk e financon, operon apo menaxhon atë. Etherscan ekziston si një entitet i pavarur.

Etherscan nuk ofron asnjë shërbim portofoli dhe nuk ruan çelësat privatë të përdoruesve. Si rezultat, ai nuk ka asnjë kontroll mbi transaksionet që ndodhin në rrjetin Ethereum. Etherscan nuk ndihmon në kthimin ose ridrejtimin e transaksioneve dhe rikuperimin e fondeve të humbura.

Pse duhet të përdorim Etherscan?

Etherscan është eksploruesi më i besueshëm për Blockchain-in e Ethereum. Disa aplikacione të decentralizuara janë ndërtuar në krye të rrjetit Ethereum. Pra, është thelbësore të përdoret Etherscan për të kuptuar se çfarë po ndodh me aplikacionet dhe transaksionet e decentralizuara që ndodhën në blockchain. Kjo i ndihmon përdoruesit të mbajnë aplikacionin të sigurt duke monitoruar të dhënat për të zbuluar çdo aktivitet të dyshimtë në Blockchain.
Për shembull, alarmet do t'i ndihmojnë përdoruesit të dinë kur sasi të mëdha të kriptomonedhave zhvendosen në një bursë. Ky informacion mund të sugjerojë një shitje të madhe në disa raste. Përdoruesit mund të shohin gjithashtu se çfarë po bëjnë themeluesit e një projekti me tokenat tyre duke përdorur Etherscan. Do të jetë e dobishme të përdorim Etherscan për të zbuluar mashtrimet kur zhvilluesit braktisin projektet e tyre dhe shesin tokenat e tyre.

Si të kontrollojmë transaksionet e kriptomonedhave dhe portofolin në Etherscan?

Rasti më themelor i përdorimit të Etherscan është kontrollimi i transaksioneve që ndodhin në Ethereum. Kur përdoruesit dinë të ndjekin kriptomonedhën e tyre, ata mund të zhbllokojnë lehtësisht pjesën tjetër të informacionit të Blockchain.

Nëse një përdorues dërgoi 0,025 ETH nga portofoli i tij/saj në një adresë tjeter, ai gjithashtu duhet të paguajë një shumë të caktuar tarifash transaksioni në krye. Pas përfundimit të transaksionit, portofoli i përdoruesit do të shfaqë një ID përkthimi.

Le të supozojmë se përdoruesi dëshiron të kontrollojë nëse transaksioni është kryer me sukses apo jo.

  1. Në faqen kryesore të Etherscan, përdoruesi duhet të gjejë fushën e kërkimit në krye të faqes.

eths.png

  1. Përdoruesi duhet të kopjojë dhe vendos ID-në e transaksionit në fushën e kërkimit dhe të shtypë ikonën e kërkimit.

eths.png

  1. Tani, përdoruesi mund të shohë të gjitha informacionet në lidhje me atë transaksion si statusin, numrin e bllokut, vulën kohore, tarifën e transaksionit, çmimin e gazit, etj.

eths.png

  1. Përdoruesit gjithashtu mund të klikojnë në opsionin ‘Kliko për të parë më shumë për informacion më të detajuar.
    Nga të dhënat e shfaqura, përdoruesi mund të përcaktojë nëse transaksioni është kryer me sukses dhe ka marrë konfirmim të mjaftueshëm.
    Ekziston gjithashtu një mënyrë tjetër për ta gjetur këtë duke përdorur adresën e portofolit të marrësit. Kur përdoruesi fut adresën e portofolit të marrësit dhe e kërkon, ai mund të shikojë të gjitha transaksionet që lidhen me atë adresë në fund të faqes.

Si të kërkojmë kontrata inteligjente në Blockchain-in e Ethereum?

Zhvilluesit ose përdoruesit që ndërveprojnë rregullisht me kontratat inteligjente të aplikacioneve të decentralizuara mund të përfitojnë nga përdorimi i Etherscan. Ata mund të kontrollojnë nëse fondet janë dërguar në një kontratë të saktë.
Adresat e kontratave inteligjente përmbajnë logjikën e tokenit, mënyrën se si bëhen transferimet e tokenit dhe sjellje të tjera të lidhura.

Përdoruesit mund të gjejnë të gjithë informacionin në lidhje me një token kur dëshirojnë të shtojnë një token të ri në adresën e portofolit të tyre. Ata mund të gjejnë adresën e tokenit në faqen e internetit të Etherscan ose faqet e tjera të internetit të njohura në komunitet si CoinMarketCap dhe CoinGecko. Është e rëndësishme të kontrolloni dy herë adresën e tokenitpër t'u siguruar që është e saktë gjatë shtimit të saj nga një faqe tjetër.

Le të marrim parasysh se një përdorues do të donte të kërkonte një token Uniswap ERC-20 në Ethereum. Përdoruesi duhet të kopjojë dhe vendos adresën e kontratës inteligjente në fushën e kërkimit për të gjetur detaje si bilanci i kontratës dhe informacione të tjera të përgjithshme rreth kontratës së kodit Uniswap. Përdoruesit mund të klikojnë "shkruaj kontratë" për të qenë në gjendje të ndërveprojnë me platformat DeFi kur ato nuk janë të disponueshme për shkak të një problemi teknik ose ndërprerjes së faqes në internet.

Si të kontrollojmë çmimin e gazit në Etherscan?

Çdo përdorues duhet të paguajë çmimin e gazit gjatë kryerjes së një transaksioni në Ethereum. Këto tarifa janë të ndryshueshme në varësi të bllokut që përfshin transaksionin dhe trafikut të rrjetit. Etherscan ka një veçori të quajtur 'gjurmuesi i gazit' i cili tregon ndryshimin në çmim dhe kohë me çmime të ndryshme të gazit. Ky mjet është gjithashtu i dobishëm në parashikimin e tarifave të gazit bazuar në trafikun e rrjetit dhe shumën që do të transferohet.

Etherscan është një eksplorues i lirë dhe i drejtpërdrejtë i bllokut. Është një mjet i shkëlqyeshëm për të kontrolluar lloje të ndryshme të të dhënave në Ethereum. Është gjithashtu baza për eksploruesit e tjerë të bllokut si BscScan. Etherscan është një vend i mirë për të filluar nëse përdoruesit duan të konfirmojnë statusin e një transaksioni ose të kërkojnë për ndonjë kontratë inteligjente të aplikacionit të decentralizuar.

etherscan.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...