Çfarë është e nevojshme që Web3 të zëvendësojë plotësisht Web2?

Web3 është kryefjala që është në buzët e të gjithëve . A mundet Web3 të zëvendësojë Web2… dhe çfarë e pengon këtë? Më poshtë paraqiten disa nga sfidat më të mëdha me të cilat përballet ky sektor në lulëzim.

Si Google dhe Facebook kanë pasur një ndikim të thellë mbi formën e internetit. Por ndikimi i tyre i vazhdueshëm nuk është aspak i garantuar. Historia 30-vjeçare e internetit është e mbushur me kolapse të kompanive dikur të pathyeshme, një shembull i tyre është MySpace.

Mes shqetësimeve të panumërta se si mblidhen dhe përdoren të dhënat e përdoruesve, plus frikën se krijuesit e informacionit nuk po kompensohen siç duhet për punën e tyre të palodhur, Web3 po pozicionohet si një forcë demokratizuese që e kthen pushtetin në duart e publikut. Edhe vetë gjigantët e Web2 e shohin potencialin e kësaj qasjeje të re.

Ndërsa vizioni dhe ambicia e startup-eve të Web3 është për t'u duartrokitur, ka sfida që duhen trajtuar. Kritikët me të drejtë vënë në dukje konsumin e madh të energjisë të disa Blockchain-eve veçanërisht ata të bazuar në mekanizmin e konsensusit të Provës së Punës (PoW). Ata argumentojnë se krijimi i një fushe loje të barabartë në internet nuk mund të jetë në kurriz të mjedisit. Me një numër të madh protokollesh DeFi dhe urave lidhëse mes Blockchain-eve që bien viktimë e hakimeve, ka edhe çështje sigurie që duhen marrë parasysh.

Që projektet Web3 të arrijnë potencialin e tyre të plotë, infrastruktura në të cilën ata mbështeten duhet të ketë menaxhim plotësisht të decentralizuar të të dhënave. Gjithashtu Blockchain-et duhet të jenë të pandryshueshëm, të përballueshëm dhe më miqësor ndaj mjedisit.

Metaverse është vlerësuar si industri 1 trilion dollarëshe nga JPMorgan. Përpara se Metaverse të bëhet e njohur, duhet të kapërcehen sfidat e ndërlikuara të sigurisë dhe privatësisë.

Mungesa e ndërveprimit rrezikon të qëndrojë në rrugën e adoptimit gjithashtu. Ajo ka një rrugë të gjatë për të bërë përpara se të jetë e përdorshme nga të gjithë. Aspirata e njerëzve që përdorin teknologjinë Blockchain është ende e largët.

9e6d99a6-5a27-49c4-962e-00c4beb4b5a9-image.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...