Kryeministri i ri i Britanisë është një adhurues i kriptomonedhave

Firmat dhe investitorët e kriptomonedhave në Mbretërinë e Bashkuar kanë shpresa të mëdha se kryeministri i ri Rishi Sunak mund të ndryshojë aspiratat e venitura të Britanisë së Madhe për kriptomonedhat.

Udhëheqësi i ri i Mbretërisë së Bashkuar, përballet me një listë të frikshme, e cila përfshin zhbërjen e kaosit ekonomik të shkaktuar nga paraardhësja e tij Liz Truss. Kriptomonedhat nuk janë prioritet i lartë në listën e tij, por të brendshëm të industrisë thonë se ka arsye për të qenë optimistë.

“Rishi sheh mundësinë dhe potencialin që ka kripto dhe dëshiron që Britania e Madhe të jetë lider në të”, tha Faes, i cili gjithashtu kryeson rrjetin e Themeluesve të Fintech.

Sunak, ka shprehur në disa raste një qëndrim pozitiv ndaj kriptomonedhave. Si ish-ministër përgjegjës për financat e Britanisë, ai përshkroi një plan të madh për ta bërë vendin një qendër globale të kriptove në prill. Kjo përfshinte sjelljen e monedhave të qëndrueshme brenda parametrave rregullator dhe marrjen e Royal Mint, prodhuesi zyrtar i monedhave në Mbretërinë e Bashkuar, për të lëshuar një NFT.

Përpara emërimit të Sunak si kryeministër, besimi në pozicionin e Mbretërisë së Bashkuar në tregun global të kriptomonedhave kishte rënë.

Në një sondazh me 300 themelues britanikë të fintech, vetëm 9% besojnë se Mbretëria e Bashkuar është shteti ‘pro’ kriptove. Pothuajse 20% e themeluesve menduan se rregullatori po "sinjalizonte në mënyrë aktive" se Mbretëria e Bashkuar nuk ishte vendi për të filluar një kompani kriptomonedhash, sipas sondazhit nga Fintech Founders.

Autoriteti i Sjelljes Financiare (FCA) është kritikuar se është i ngadalshëm në miratimin e licencave për firmat e kriptove, një çështje që ka bërë që disa kompani të mbyllen dhe të transferohen diku tjetër në Evropë. FCA thotë se një numër i madh aplikantësh nuk i kanë përmbushur standardet për parandalimin e pastrimit të parave.

“Fatkeqësisht ky është një shembull tjetër i Mbretërisë së Bashkuar që vepron në mënyrë shumë të çorganizuar,” tha për CNBC Matteo Perruccio, presidenti ndërkombëtar në menaxhimin e fondeve të fokusuara në kripto, Wave Financial.
Megjithatë, Mbretëria e Bashkuar është shtëpia e një tregu mjaft aktiv. Sipas të dhënave nga Chainalysis, 233 miliardë dollarë në asete dixhitale janë transferuar nga korriku 2021 në qershor 2022.

Kryeministri Sunak mund të kërkojë të harmonizojë përpjekjet e rregullatorëve të ndryshëm të Mbretërisë së Bashkuar për të kontrolluar kriptomonedhat, diçka për të cilën Presidenti Joe Biden ka kërkuar në SHBA.

Ndërsa qeveria britanike ka mbajtur derën e hapur për monedhat dixhitale, zyrtarët e rregullatorëve të pavarur kanë mbajtur tone më të ashpra ndaj sektorit të aseteve dixhitale.
Një mënyrë tjetër se si Sunak mund të nxisë kriptomonedhat në MB është duke avancuar punën e Bankës së Anglisë për të eksploruar një monedhë dixhitale të bankës qendrore.

Në prill të vitit 2021, departamenti i financave të Sunak nisi një grup pune të përbashkët me bankën qendrore duke kërkuar mundësinë e një tokeni të njohur si ekuivalent me paundin britanik. Është quajtur "Britcoin", megjithëse ka të ngjarë të mos duket si Bitcoin, i cili është i decentralizuar dhe i paqëndrueshëm.

Më shumë se çdo gjë, investitorët e kriptomonedhave duan të shohin që Sunak do t'i japë industrisë njëfarë qartësie. Mbretëria e Bashkuar ka projektligjin e saj për Tregjet dhe Shërbimet Financiare, i cili synon ta bëjë sektorin financiar të vendit më konkurrues pas Brexit. Aktualisht po bën raundet e votave parlamentare, por, pasi të miratohet, do të njihte asetet e dixhitale si produkte të rregullta.

6b1b3264-2858-44d7-80a7-6a0bd98e37a6-image.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...