Banka qendrore kineze thotë se juani dixhital do të ofrojë 'anonimitet të kontrollueshëm'

Juani dixhital i Kinës është një nga CBDC-të më të hershme, faza pilot e të cilit është zgjeruar në miliona përdorues ndërsa vëllimi i transaksioneve vlerësohet në miliarda dollarë.

Guvernatori i bankës qendrore kineze, Yi Gang, në një fjalim të fundit në Javën e Fintech në Hong Kong, foli për përparimin e monedhës së tyre kombëtare dixhitale të quajtur ‘juani dixhital’.
Gjatë fjalimit të tij, Yi vuri në dukje se juani dixhital po pozicionohet si një alternativë ndaj parave fiat në Kinë e cila është një vend me një infrastrukturë të fuqishme pagesash dixhitale. Ai shtoi se “mbrojtja e privatësisë është një nga çështjet kryesore në axhendën tonë”.

Ai vazhdoi të përshkruajë sistemin e pagesave me dy shtresa që do të ofronte anonimitet të kontrollueshëm për përdoruesit. Në nivelin e parë, banka qendrore furnizon juan dixhital për operatorët e autorizuar dhe përpunon vetëm informacionin e transaksioneve ndërinstitucionale. Në nivelin e dytë, operatorët e autorizuar mbledhin vetëm informacionin personal të nevojshëm për shërbimet e tyre për publikun.

Yi premtoi se të dhënat do të kodohen dhe ruhen dhe se informacionet personale do të anonimizohen dhe nuk do të ndahen me palët e treta. Përdoruesit gjithashtu mund të kryejnë transaksione anonime deri në një shumë të caktuar. Guvernatori i bankës qendrore vuri në dukje se anonimiteti është një “thikë me dy presa” dhe prandaj duhet trajtuar me kujdes, veçanërisht në fushën financiare. Më tej ai shpjegoi:

“Ne e pranojmë se anonimiteti dhe transparenca nuk janë bardh e zi dhe se këto çështje duhen parë me kujdes. Në veçanti, ne duhet të vendosim një ekuilibër të saktë midis mbrojtjes së privatësisë individuale dhe luftimit të aktiviteteve të paligjshme.”

Komentet e Yi janë në përputhje me kreun e programit të monedhës dixhitale të bankës qendrore (CBDC), Mu Changchun, në korrik përsëriti një qëndrim të ngjashëm duke thënë se CBDC nuk duhet të jetë aq anonime sa paratë cash. Mu kishte thënë se një CBDC plotësisht anonime do të ndërhynte në parandalimin e krimeve si pastrimi i parave, financimi i terrorizmit, evazioni fiskal, etj. Kina filloi programin e saj CBDC që në vitin 2014 dhe, pas vitesh zhvillimi, filloi pilotimin në vitin 2019. Që atëherë, programi është zgjeruar në miliona klientë në të gjithë vendin.

Në vitin 2022, testimi i CBDC është zgjeruar në disa nga provincat më të populluara. Shtrirja e CBDC mund të vlerësohet nga fakti se vëllimi total i transaksioneve të juanëve dixhital kaloi 14 miliardë dollarë deri në tremujorin e tretë të 2022.

dc064b24-1ec0-43ba-85f3-1000b3dad8f5-image.png

Related Posts

Ja cilat janë ngjarjet më të rëndësishme të kësaj jave

Binance paralajmëron heqjen e monedhave të qëndrueshme për vendet e BE-së. SEC paralajmëron industrinë e kriptomonedhave. Një bursë kriptomonedhash e ...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Themeluesi i OneCoin mëson fatin e tij. Coinbase, Telegram dhe MetaMask prezantojnë të gjitha veçori të reja për komunitetet e tyre ndërsa kompanitë e ...

Lajme të mëdha për industrinë e kriptomonedhave

Ark Invest dorëzon aplikimin e parë në SHBA për Ethereum ETF. Kraken zgjeron shërbimet e tij. Google lejon reklamat NFT, ndërsa rregulla të reja për ...