Çfarë është vlera totale e kyçur (TVL) në kripto dhe pse ka rëndësi?

Çfarë do të thotë Vlera totale e kyçur (TVL)?

Që nga lulëzimi i financave të decentralizuara (DeFi) në vitin 2020, ekspertët e tregut financiar janë pajtuar me një lloj të ri investimi dhe kanë shqyrtuar mënyra për të matur performancën e tij.

Përveç kapitalizimit të tregut, vëllimit të tregtimit dhe ofertës totale dhe qarkulluese, vlera totale e kyçur (TVL) është një tregues që është i popullarizuar në mesin e investitorëve të DeFi për të vlerësuar vlerën e përgjithshme të aseteve në dollarin amerikan ose në ndonjë monedhë fiat të depozituar në të gjitha protokollet ose në një projekt të vetëm DeFi.

Asetet DeFi përfshijnë shpërblime dhe interesa, që vijnë nga shërbime tipike si huadhënia, aksionet dhe grupet e likuiditetit, të ofruara në formën e kontratave inteligjente. TVL për shembull, është një tregues veçanërisht i dobishëm për investitorët që kërkojnë të mbështesin platformat DeFi me shpërblimet më të larta. Ajo është vlera totale e kyçur në protokollet DeFi dhe përfaqëson shumën e aseteve të depozituara nga ofruesit e likuiditetit.

Me rritjen e popullaritetit dhe vlerës së DeFi në botën e kriptomonedhave, TVL është bërë një metrikë thelbësore për investitorët që duan të vlerësojnë nëse i gjithë ekosistemi ose një protokoll i vetëm është i shëndetshëm dhe ia vlen të investohet.

Pse ka rëndësi TVL në DeFi?

Që platformat DeFi të funksionojnë, ato kërkojnë që kapitali të depozitohet si kolateral kredie ose likuiditet. TVL ka rëndësi sepse tregon ndikimin e kapitalit në fitimet dhe përdorshmërinë e aplikacioneve DeFi për tregtarët dhe investitorët.

Kur vlera totale e kyçur e një platforme DeFi rritet, ajo pasohet nga një rritje e likuiditetit, popullaritetit dhe përdorshmërisë. Këta faktorë kontribuojnë në suksesin e projektit. Një TVL më e lartë do të thotë që më shumë kapital është i kyçur në protokollet DeFi, me pjesëmarrësit që gëzojnë përfitime dhe të ardhura më të konsiderueshme. Një TVL më e ulët nënkupton disponueshmëri më të ulët të parave, duke rezultuar në rendimente më të ulëta.

Si llogaritet TVL?

Një vlerë totale e kyçur më e lartë është më e mirë, pasi duhet të tregojë një platformë të shëndetshme me kërkesë të lartë me një ekip të fortë zhvilluesish dhe një rast përdorimi të vlefshëm. Të gjitha këto duhet të tërheqin më shumë pjesëmarrës dhe investitorë, duke kontribuar në ngritjen e TVL-së së projektit.

Nga ana tjetër, duhet të ngrihet një alarm i kuq kur protokollet DeFi me vlerë totale të kyçur më të ulët ofrojnë rendimente të larta. Këto mund të jenë fare mirë promovime, për shembull, për platforma të reja që duan të fitojnë pjesë në treg, por mund të jenë edhe mashtrime, sepse pak ose aspak pjesëmarrës u kanë besuar atyre asetet e tyre.

Për të llogaritur TVL, së pari gjendet kapitali i tregut të një aseti duke shumëzuar ofertën e monedhave të projektit me çmimin aktual. Më pas, duke e pjestuar kapitalin e tregut me ofertën maksimale në qarkullim, zbulohet vlera totale e kyçur (TVL).

27637c73-3380-4f26-8b6c-d0a30deee2d2-image.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Sezoni i Altcoin-eve ka nisur zyrtarisht. Aksionet e kompanive, si MicroStrategy dhe Coinbase po lulëzojnë ndërsa banka Standard Chartered pret një...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

CZ dhe Binance pranojnë fajësinë, duke rënë dakord për gjoba me vlerë miliarda dollar. Kraken përballet me një tjetër padi të re. JP Morgan deklaron...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Tether investon në pajisijet e prodhimit të Bitcoin-eve. Një status rreth XRP ETF manipulon tregun. Fonidi i pensioneve i Koresë së Jugut investon në...