Strategjia e investimeve mesatare (DCA)

Për të zvogëluar ndikimin e paqëndrueshmërisë në blerjen e përgjithshme, investitorët përdorin strategjinë e investimit mesatar (Dollar Cost Average - DCA) për të shpërndarë shumën totale që do të investohet midis blerjeve të një aseti të caktuar.

Çfarë është metoda e investimeve mesatare (DCA)?

DCA është një strategji e përdorur për të investuar në asetet dixhitale. Ajo ka të bëjë me investimin e një shume të caktuar parash në një aset të paracaktuar dhe në një kohë të caktuar. Kjo strategji jep më shumë mbikëqyrje në investim. Pritshmëria me strategjinë DCA është që çmimi i një aseti të rritet me kalimin e kohës. Duke blerë periodikisht, asetet akumulohen kur çmimi është i lartë ose i ulët. Të gjitha këto blerje rezultojnë në një çmim mesatar blerjeje, i cili duhet të jetë më i ulët se vlera e vet asetit.

Si funksionon strategjia DCA në kripto?

DCA është një strategji shumë e njohur për kriptomonedhat. Mënyra më e zakonshme për të aplikuar DCA është investimi i një sasie të caktuar parash në asete çdo muaj. Kjo sepse shumica e njerëzve investojnë një pjesë të pagës së tyre dhe paga depozitohet në një ditë fikse.
Për strategjinë DCA, është e dobishme të zgjidhni një kriptomonedhë që prisni të ekzistojë dhe të rritet në vlerë në të ardhmen. Kjo është arsyeja pse Bitcoin ose Ethererum zgjidhen shpesh, pasi këto kriptomonedha konsiderohen si projektet më të qëndrueshme në botën e kriptomonedhave.
Përveç sa dhe sa shpesh do të investoni, është gjithashtu e rëndësishme të vendosni se si dëshironi ta bëni këtë. Mund të investoni manualisht ose automatikisht. Duke zgjedhur një platformë ku mund të investoni automatikisht, mund të përdorni pa mundim metodën DCA.

Cilat janë përfitimet e strategjisë DCA për investitorët e kriptove?

Përdorimi i metodës DCA ka disa përparësi për investitorët e kriptove. Për shkak se tregu i kriptove është jashtëzakonisht i paqëndrueshëm, ndjenjat ndikojnë në investimet që një person zgjedh të bëjë. Duke investuar vazhdimisht për të pasur përfitime në periudha afatgjata, luhatja e çmimit nuk ndikon në ndjenjat e investitorit.
Përveç kësaj, është një metodë shumë e thjeshtë, e cila mund të përdoret si nga fillestarët ashtu edhe nga investitorët me përvojë. Për të aplikuar strategjinë DCA nuk nevojitet shumë njohuri ose kohë. Fakti që është e mundur të ekzekutohet automatikisht përmes bursave të ndryshme e bën këtë strategji të lehtë teknikisht.
Metoda DCA u jep investitorëve fillestarë mundësinë për të investuar në mënyrë të ngjashme si investitorët me përvojë, për sa kohë që metoda është ekzekutuar mirë. Edhe për investitorët që kanë pak njohuri ose nuk kanë kohë, kjo metodë mund të jetë shumë e dobishme. Për sa kohë që bëni një plan paraprakisht dhe i përmbaheni atij, mund të arrini qëllimet tuaja financiare.

A është e sigurt strategjia DCA?

DCA është një mënyrë relativisht e sigurt për të investuar, por ka gjithmonë aspekte për t'u kujdesur. Në çdo rast, kjo mënyrë investimi u përshtatet investitorëve me pikëpamje afatgjata. Duke parë se tregu evoluon herë pas here, kjo strategji mund të mos jetë aq efikase.
Pavarësisht nga fakti që investimet realizohen në një mënyrë relativisht të sigurt përmes kësaj strategjie, nuk ka garanci për një kthim pozitiv. Kjo është arsyeja që çdo investitor duhet të ketë gjithmonë parasysh se edhe mund të humbasë në investimin e tij.

3e7400c8-d93c-4bfa-b138-e69e9df57c17-image.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Sezoni i Altcoin-eve ka nisur zyrtarisht. Aksionet e kompanive, si MicroStrategy dhe Coinbase po lulëzojnë ndërsa banka Standard Chartered pret një...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

CZ dhe Binance pranojnë fajësinë, duke rënë dakord për gjoba me vlerë miliarda dollar. Kraken përballet me një tjetër padi të re. JP Morgan deklaron...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Tether investon në pajisijet e prodhimit të Bitcoin-eve. Një status rreth XRP ETF manipulon tregun. Fonidi i pensioneve i Koresë së Jugut investon në...