Si ti mbani kriptomonedhat të sigurta pas rënies së FTX

Mashtrimi i Sam Bankman-Fried për keqpërdorimin e fondeve të përdoruesve ka bërë që investitorët të eksplorojnë opsione që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e investimeve të tyre.

Rënia e bursës së kriptomonedhave, FTX, detyroi shumë njerëz të rishqyrtojnë qasjen e tyre të përgjithshme ndaj investimeve duke filluar nga vetëkujdesja deri te verifikimi i ekzistencës së fondeve në Blockchain. Ky ndryshim në qasje u nxit kryesisht nga mungesa e besimit që investitorët e kriptomonedhave kanë tek sipërmarrësit pasi u mashtruan nga CEO dhe bashkëthemeluesi i FTX, Sam Bankman-Fried (SBF).
Për të rifituar besimin e investitorëve bursat e kriptomonedhave shfaqën provat e tyre të rezervave për të konfirmuar ekzistencën e fondeve të përdoruesve. Megjithatë, anëtarët e komunitetit kanë kërkuar që atëherë që ato të tregojnë detyrimet e tyre për të ruajtur rezervat.
Me SBF, të vetëshpallur "miliarderi më bujar", që kryen mashtrime pa asnjë implikim të dukshëm ligjor, investitorët duhet të mbajnë qëndrim kur bëhet fjalë për mbrojtjen e investimeve të tyre. Për të mbrojtur asetet nga mashtrimet, hakimet dhe shpërdorimet, investitorët duhet të marrin masa të caktuara për të mbajtur kontrollin e plotë të aseteve të tyre.

Tërhiqni fondet nga bursat e kriptomonedhave

Bursat e kriptove përdoren gjerësisht për të blerë, shitur dhe tregtuar kriptomonedha në këmbim të një tarife të vogël. Bursat u japin investitorëve siguri dhe u garantojnë atyre të mos kenë humbje të fondeve gjatë transaksioneve.
Problemi lind kur investitorët vendosin të mbajnë fondet e tyre në portofole në pronësi të bursave. Kriptomonedhat që ruhen në portofolet e ofruara nga bursat janë në fund të fundit në posedim të tyre.
Shmangia e këtij rreziku është aq e thjeshtë sa lëvizja e fondeve nga bursa në një portofol pa çelësa privatë të përbashkët. Çelësat privatë janë enkriptime të sigurta që lejojnë aksesin në fondet e ruajtura në portofolat e kriptove, të cilat mund të rikuperohen duke përdorur një frazë rezervë në rast të vendosjes së gabuar.

Portofolet harduerike, zgjedhja më e sigurt për ruajtjen e kriptomonedhave

Portofolet harduerik ofrojnë pronësi totale mbi çelësat privatë të një portofoli kriptomonedhash, duke kufizuar kështu aksesin e fondeve vetëm për pronarin. Pas blerjes së kriptomonedhave nga një bursë, përdoruesit duhet të transferojnë vullnetarisht asetet e tyre në një portofol harduer.
Investitorët që zgjedhin një portofol harduer nuk do të rrezikojnë më të humbasin fondet për mashtrimet ose hakimet që ndodhin mbi bursat.

Mos beso, Verifiko

Të gjitha falimentimet e kriptomonedhave që ndodhën këtë vit që përfshinë 3AC, Terraform Labs, Celsius, Voyager dhe FTX kanë thyer besimin e investitorëve. Si rezultat, motoja e "Mos u beso, verifiko" më në fund ka rezonuar me investitorët e rinj dhe me përvojë.
Ndërsa “prova e rezervës” ndan një paraqitje të shkurtër të rezervave të një burse, ajo nuk arrin të japë pasqyrën e plotë të financave të saj pasi informacioni në lidhje me detyrimet shpesh nuk bëhet i disponueshëm publikisht.
Më 26 nëntor, CEO i Kraken, Jesse Powell, e quajti dëshminë e rezervës së Binance si "ose injorancë ose keqinterpretim të qëllimshëm" pasi të dhënat nuk përfshinin bilancet negative.
Megjithatë, CEO i Binance Changpeng Zhao hodhi poshtë pretendimet e Powell duke deklaruar se bursa nuk ka bilanc negativ dhe do të verifikohet në një auditim të ardhshëm.
Tre konsideratat e mësipërme janë një pikënisje e mirë për mbrojtjen e aseteve dixhitale kundër aktorëve të këqij. Disa nga metodat e tjera të njohura për të hequr kontrollin nga sipërmarrësit e kriptove janë përdorimi i bursave të decentralizuara (DEX), portofolet privatë dhe kryerja e kërkimeve rreth projekteve (DYOR).

327095ee-dbfa-48f8-a9d9-5905d872a58a-image.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...