Çfarë është ‘sulmi 51%’ dhe si ta zbuloni atë?

Pavarësisht se janë të mbështetura nga teknologjia Blockchain që premton siguri, pandryshueshmëri dhe transparencë të plotë, shumë kriptomonedha si Bitcoin SV
Litecoin Cash (LCC) dhe Ethereum Classic kanë qenë subjekt i ‘sulmit 51%’ disa herë në të kaluarën.

Çfarë është ‘sulmi 51%’?

Duke përdorur teknika kriptografike për të lidhur blloqet e transaksioneve që kanë ndodhur në rrjet, një Blockchain adopton një mekanizëm konsensusi për të vërtetuar çdo transaksion përmes rrjetit të tij dhe për t'i regjistruar ato përgjithmonë.

Ndërsa nyjet në një Blockchain të bazuar në konsesusin e provës së punës (PoW) duhet të zgjidhin enigma komplekse matematikore në mënyrë që të verifikojnë transaksionet dhe t'i shtojnë ato në Blockchain, një blockchain i provës së aksioneve (PoS) kërkon që nyjet të vendosin një sasi të caktuar të tokenave për të fituar statusin si ‘verifikues’. Sido që të jetë, një sulm prej 51% mund të orkestrohet duke kontrolluar shumicën e fuqisë së prodhimit në rrjet ose duke komanduar më shumë se 50% të tokenave në Blockchain.
Eshtë e panevojshme të thuhet se një ‘sulm 51%’ mund të komprometojë të gjithë rrjetin dhe në mënyrë indirekte të shkaktojë humbje të mëdha për investitorët që zotërojnë tokenin.

A është i mundur një sulm 51% ndaj Bitcoin?

Për një blockchain PoW, probabiliteti i një sulmi 51% zvogëlohet ndërsa fuqia e hashimit ose fuqia llogaritëse e përdorur për sekondë nga prodhuesit rritet. Në rastin e rrjetit Bitcoin, autorët do të duhet të kontrollojnë më shumë se gjysmën e shkallës së hash-it të Bitcoin-it.
Kjo do të nënkuptonte që sulmuesit duhet të blejnë pajisje minerare që arrijnë në rreth 10 miliardë dollarë vetëm për të pasur një shans për të ekzekutuar një sulm 51%. Pastaj ka aspekte të tjera si kostot e energjisë elektrike dhe fakti që ata nuk do të kishin të drejtë për asnjë nga shpërblimet e rrjetit.

Si të zbuloni një sulm 51% në një Blockchain?

Kontrolli i parë për çdo blockchain do të ishte të sigurohej që asnjë entitet i vetëm nuk kontrollon më shumë se 50% të normës së hashimit ose të depozitimit (staking).
Kjo kërkon që Blockchain-et të mbajnë një kontroll të vazhdueshëm mbi entitetet e përfshira në procesin e prodhimit dhe të ndërmarrin veprime korrigjuese në rast të një shkeljeje.

Në Whitepaper, Satoshi Nakamoto përshkroi natyrën e tarifave të transaksioneve në rrjetin Bitcoin si një nxitje që nyjet të qëndrojnë të sinqertë. Duke u siguruar gjithmonë që asnjë minator i vetëm, grup minatorësh ose një grup minierash nuk kontrollon më shumë se 50% të fuqisë llogaritëse të rrjetit Bitcoin. Një minator ose grup i vetëm që dëshiron të sulmojë rrjetin ka shumë të ngjarë të mos jetë në gjendje të mashtrojë rrjetin ekzistues. Për ta bërë këtë, një arritje e tillë do të kërkonte sasi të pabesueshme harduerësh dhe energjie. Gjithashtu, autorit të mundshëm do t'i duhej fati në anën e tyre për shkak të rastësisë së ndarjes së shpërblimeve në procesin e prodhimit.

Me Bitcoin, organizimi i një sulmi prej 51% në rrjet duket i pamundur, thjesht për shkak të madhësisë së rrjetit dhe shkallës së tij të hashimit. Një vlerësim paraprak e vendos koston e kryerjes së një sulmi 51% ndaj Bitcoin në më shumë se 15 miliardë dollarë.

Iniciativa e Valutave Dixhitale të MIT Media Lab (DCI) është një iniciativë e tillë që ka ndërtuar një sistem për të monitoruar në mënyrë aktive një numër Blockchain-esh PoW dhe kriptomonedhat e tyre, duke raportuar çdo transaksion të dyshimtë që mund të ketë shpenzuar dy herë tokenin gjatë një sulmi 51%.

F3136DE0-5D46-4FB2-94F4-F0DD96501961.jpeg

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...