7 kolapset më të mëdha në industrinë e kriptomonedhaveve në vitin 2022

Ekonomia globale ka filluar të ndiejë pasojat e pandemisë, të cilat janë reflektuar edhe në industrinë e kriptomonedhave. 2022 ka qenë një vit i vështirë për tregun e kriptomonedhave, me falimentimin e disa platformave kryesore të industrisë.

Hakerimi i Axie Infinity

Në mars të këtij viti, rrjeti i Axie Infinity, u hakerua. 625 milion dollarë u vodhën nga rrjeti i tij. Sipas grupit Ronin, çështjet e Axie Infinity filluan në nëntor 2021, kur baza e tij e përdoruesve ishte zgjeruar në një madhësi të paqëndrueshme. Rrjedhimisht, rregullat e sigurisë së korporatës duhej të zbuteshin për të përmbushur kërkesat e klientëve. Pas përfundimit të fazës fillestare të zhvillimit të shpejtë, firma reduktoi procedurat e saj të sigurisë. Hakeri fitoi akses në çelësat privatë të pesë prej nëntë nyjeve verifikuese të Ronin Chain të Sky Mavis, duke u mundësuar atyre kompromentimin e rrjetit.

Kolapsi Terra/Luna

Më 7 maj, kur mbi 2 miliardë dollarë në TerraUSD (UST) u hoqën, qindra milionë dollarë të Shteteve të Bashkuara u likuiduan shpejt. Është e paqartë nëse ky ishte një sulm i qëllimshëm ndaj Blockchain-it të Terras apo një përgjigje ndaj rritjes së normave të interesit. Çmimi i UST ra nga 1 dollarë në 0,91 dollarë.
Në maj, Do Kwon zbuloi një plan rehabilitimi për LUNA dhe gjërat dukej se po përmirësoheshin. Megjithatë, vlera e monedhës ra përfundimisht. Pas kësaj, Terra lëshoi ​​​​një monedhë krejtësisht të re të njohur si LUNA 2.0. Investitorët humbën 60 miliardë dollarë për shkak të rënies së TerraUSD Classic (USTC) dhe Luna Classic (LUNC).

Falimentimi i Three Arrows Capital (3AC)

Kur Terra falimentoi, fondi Three Arrows Capital (3AC), i cili kishte një vlerësim prej më shumë se 560 milionë dollarë, e pësoi ndjeshëm. 3AC kishte investuar shumë në disa projekte problematike në industrinë e kriptomonedhave.
Duke qenë se fondi 3AC po haste probleme si pasojë e falimentimeve kreditorët kërkuan fondet e tyre, por firmës i mungonin fonde, problem i cili shkaktoj edhe panik në treg. Fondi i investimeve përfundimisht u shkatërrua pasi mori tregti të gabuara dhe huamarrje nga mbi 20 institucione.

Falimentimi i Voyager Digital

Më 6 korrik, firma e shquar e investimeve të kriptomonedhave Voyager Digital bëri kërkesë për falimentim pasi 3AC falimentoi. 3AC mori një hua të konsiderueshme nga Voyager pa garanci. Kur 3AC nuk përmbushi të gjitha detyrimet e saj dhe pronarët e saj u larguan, Voyager humbi një shumë të konsiderueshme parash të klientëve. Tregtimi, tërheqjet dhe depozitat u pezulluan të gjitha kur Voyager raportoi se 3AC nuk do të shlyente kredinë e saj.
Më 5 korrik 2022, Voyager Digital Holdings paraqiti kërkesën për falimentim në Distriktin Jugor të Nju Jorkut. Sipas tyre, korporata i detyrohet midis 1-10 miliardë dollarëve më shumë se 100,000 debitorëve të saj. Megjithatë, pavarësisht borxheve të saj, kompania beson se ka asete me vlerë midis 1 dhe 10 miliardë dollarë. Në një proces gjyqësor në shtator, Voyager Digital zbuloi se do të nxirrte në ankand asetet e saj të mbetura.

Falimentimi i Celsius dhe kriza e likuiditetit

Vlera e Celsius ra më 13 korrik 2022, kur Celsius Network shpalli falimentimin. Ndërsa çmimi i kriptomonedhave ra, investitorët në rrjetin e Celsius-it filluan të tërhiqnin zotërimet e tyre në kërkim të alternativave më të sigurta.
Rrjedhimisht, investitorët në panik u larguan nga Celsius. Pavarësisht se deklaruan se ishin të detyruar për shkak të "kushteve ekstreme të tregut", Celsius Network ndaloi tërheqjet, shkëmbimet dhe transferimet më 12 qershor. Përdoruesit e faqes menduan se Celsius kishte shpallur falimentimin dhe nuk do të ishin në gjendje të rimbursonin paratë e tyre. Kompania paraqiti falimentimin më 13 korrik 2022.

Kolapsi FTX

FTX paraqiti falimentimin më 11 nëntor. Bursa u shkatërruan për shkak të mungesës së likuiditetit dhe keqmenaxhimit të parave, duke rezultuar në një numër të madh tërheqjesh nga investitorë të frikësuar.
Pavarësisht premtimeve të mëparshme se bursa nuk do të ndikohej nga kriza e likuiditetit, ajo falimentoi. Në mbrëmjen e 11 nëntorit, një haker i supozuar mori më shumë se 600 milionë dollarë nga kuletat FTX. Sulmi u zbulua nga FTX në kanalin e tyre në Telegram.
SBF themeluesi i FTX-it, u arrestua në Bahamas më 12 dhjetor me kërkesë të qeverisë së SHBA-së.

Falimentimi i BlockFi

Rënia e FTX në fillim të muajit krijoi frikë dhe pasiguri në të gjithë tregun. BlockFi, një tjetër bursë kriptomonedhash, paraqiti falimentimin më 28 nëntor. Me asete dhe detyrime që varionin nga 1 miliard dollarë në 10 miliardë dollarë, firma kishte mbi 100,000 kreditorë. Përveç kësaj, ata kishin një borxh 275 milion dollarë ndaj filialit amerikan të Sam Bankman-Fried, FTX US.
BlockFi ra dakord në fillim të këtij viti të pranojë një paketë krediti nga FTX me vlerë deri në 400 milionë dollarë për ta ndihmuar atë të përballojë një kufizim likuiditeti të shkaktuar nga ekspozimi i bursës ndaj kolapsit të stablecoin të TerraUSD. Si rezultat i këtyre shqetësimeve, BlockFi ishte i mbështetur në performancën e FTX-it.

Ndonëse viti 2022 mund të ketë qenë një vit i vështirë për tregun e kriptove duket se ndjenjat e investitorëve po përmirësohet. Ngjarjet e vitit 2022 mund të hapin rrugën që platformat e reja të mësojnë nga gabimet e paraardhësve të tyre.

3996d5d6-95ab-412e-8c43-ff0fcd1e87ec-image.png

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...