Si të ruani asetet tuaja nga kolapsi i bankave

Rënia e fundit e bankave rajonale dhe bankave të profilit të lartë kanë ngjallur shqetësime të reja në lidhje me cenueshmërinë e sistemit financiar global. Varësia jonë nga bankat për të menaxhuar paratë dhe pagesat na lë të ekspozuar ndaj një fuqie centralizuese që po tregon shenja tejkalimi.
Po sikur të kishte një alternativë për këtë sistem? A nuk mund të luanin kriptomonedhat një rol në mbrojtjen e individëve nga kolapset e bankave dhe ruajtjen e pasurisë së tyre?

Rreziku nga sistemi financiar

Kriza financiare e vitit 2008, e solli sistemin financiar në prag të kolapsit, duke lënë shumë njerëz me ndjenjën e të qenit në një “avion pa pilot”. Edhe pse sistemi financiar u shpëtua nga kolapsi në atë kohë, ne e gjejmë veten përsëri në të njëjtin plan metaforik sot. Rënia e tre bankave të mëdha, tërheqjet e konsiderueshme nga qindra banka rajonale dhe propozimi i një plani të ri nga Rezerva Federale e Shteteve të Bashkuara janë tregues të qartë se ky aeroplan po shfaq sërish shenja konsumimi.
Ndërsa mund të duket se sistemi bankar i SHBA-së nuk po shkon drejt një tjetër të njëjtë me atë të vitit 2008, pavarësisht brishtësisë së tij, është e rëndësishme të merret parasysh se bota është shumë më e madhe se Shtetet e Bashkuara. Në Liban, individëve u janë ngrirë asetet për shkak të besimit në një bankë, dhe në Qipro në 2013, autoritetet lokale vendosën një taksë 10% për tërheqjet.
Çdo vit, botës i kujtohen dobësitë dhe rreziqet e sistemit bankar. Individët që depozitojnë paratë e tyre të fituara me vështirësi nuk kanë zgjidhje tjetër veçse t'i besojnë bankës, pavarësisht nga potenciali i lartë për gabime. Politikanët fajësojnë bankierët e papërgjegjshëm, por historia ka treguar se vetë sistemi bankar është i prirur ndaj dështimeve dhe drejtimeve bankare gjatë periudhave të vështira, duke nxjerrë në pah një çështje sistematike dhe jo një problem të shkaktuar vetëm nga individë të pangopur ose të korruptuar. Nuk është çështja nëse do të ndodhë një dështim bankar, por çështja se kur.

Si ofrojnë kriptomonedhat një zgjidhje për këtë problem

Krijimi i Bitcoin-it në vitin 2009 ishte një përgjigje ndaj krizës financiare. Edhe pse Bitcoin fillimisht u pa si një formë revolucionare kundër sistemit financiar, ai ofroi gjithashtu zgjidhje për çështjet që shkaktuan krizën.
Një nga çështjet kryesore të bankingut tradicional është nevoja për ndërmjetës si bankat për të lehtësuar transaksionet. Kjo jo vetëm shton tarifat dhe kohën e transaksionit, por gjithashtu fut një element besimi në sistem. Me kriptomonedhat, individët mund të marrin kontrollin e aseteve të tyre dhe t'i mbajnë ato në portofolet e tyre, duke eliminuar nevojën për ndërmjetës si bankat. Kjo mundëson transaksione më të shpejta dhe me kosto më efektive, si dhe transparencë më të madhe mbi aktivitetet financiare.
Për më tepër, kriptomonedhat kanë rezultuar të jetë një zgjidhje e fuqishme gjatë kohëve në vështirësi të sistemit bankar, veçanërisht në vendet me besim të ulët në sistemin bankar. Në këto kontekste, kriptomonedhat ofrojnë një alternativë të qëndrueshme që u jep individëve kontroll më të madh mbi financat e tyre. Për shembull, gjatë krizës financiare në Greqi në vitin 2015, qytetarët iu drejtuan Bitcoin-it për të mbrojtur asetet e tyre, ndërsa sistemi bankar luftonte ndaj kërkesave të larta për tërheqje. Ky ishte një shembull i qartë se si kriptomonedhat mund të shërbejnë si një alternativë e qëndrueshme ndaj bankingut tradicional gjatë periudhave në vështirësi.

Si të ruani asetet tuaja nga kolapsi i bankave

Në shumë mënyra, Bitcoin mund të shihet edhe si një version i përmirësuar i arit, i optimizuar për epokën dixhitale. Ndërsa lundrojmë në pasiguritë e sistemit tonë financiar, si pasagjerët në një aeroplan pa pilot, është e sigurt të dimë se ne kemi Bitcoin-in si një parashutë të mundshme financiare në rast krize, gjithashtu mund të themi me plot gojë se kriptomonedhat janë e ardhmja e ardhmja e botës financiare.
Kriptomonedhat kanë potencialin të na çojnë drejt një sistemi financiar më të qëndrueshëm. Kjo ndodh sepse ato eliminojnë nevojën për besim te ndërmjetësit dhe ofron një sistem vërtet neutral që mund të ekzistojë jashtë sistemit tradicional financiar, ashtu siç ka bërë ari për shumë vite.
Skeptikët argumentojnë se paqëndrueshmëria e çmimeve të aseteve dixhitale dhe lajmet që rrethojnë monedha në veçanti i bëjnë kriptomonedhat të papërshtatshme për të shërbyer si një komponent kyç i sistemit financiar global. Megjithatë, tendosja aktuale në sistemin bankar tregon se ky është një gabim. Në të gjithë globin, njerëzit kanë përfituar tashmë nga aftësia për të ruajtur vetë asetet, pa u mbështetur te bankat apo qeveritë.
Edhe pse kriptomonedhat nuk janë ende në një fazë ku mund të zëvendësojnë plotësisht sistemin tonë financiar, ato tashmë janë një aset praktik që mund të përdoren dhe të besohen gjatë periudhave të tendosjes së sistemit. Me qeveritë që prezantojnë monedhat dixhitale të Bankës Qendrore që mund të ofrojnë më pak privatësi dhe të pengojnë lirinë individuale, zotërimi i një aseti që ne vërtet e posedojmë dhe mund ta përdorim pa ndërmjetës është bërë edhe më thelbësor.

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...