Çfarë është Ledger?

Termi "ledger", i referohet librit publik të transaksioneve të regjistruara në Blockchain. Këto transaksione regjistrohen në formën e adresave të Bitcoin-it. Sa herë që dikush kryen një transaksion në Blockchain-in e Bitcoin-it ose ndonjë Blockchain tjetër, transaksioni regjistrohet  së bashku me informacionin përkatës. Kjo përfshin kohën e kryerjes së transaksionit, shumën e dërguar, adresat e dërguesit dhe marrësit dhe numrin aktual të konfirmimeve të rrjetit.

Kompania e Ledger, është një lider në hapësirën e portofoleve harduer të kriptomonedhave. Në vitin 2014, ata lançuan portofolin e parë harduer për publikun e gjerë. Një portofol Ledger për monedhat dixhitale mund të përdoret për të ruajtur kriptomonedhat në një mënyrë më të sigurt. Ruajtja e kriptomonedhave në portofolet harduer konsiderohet të jetë masa përfundimtare e sigurisë së Blockchain-it.

Si funksionon një portofol Ledger?

Së pari, një përgjigje e shkurtër për pyetjen "çfarë është një portofol kriptomonedhash": Portofolet janë vendi ku njerëzit ruajnë, dërgojnë dhe marrin kriptomonedha.

Portofolet Ledger kërkojnë një aplikacion të veçantë për të funksionuar. Ky aplikacion, i quajtur Ledger Live, i lejon përdoruesit të ndërveprojnë me portofolin e tyre harduer në një kompjuter desktop ose laptop. Shumica e veprimeve të përdoruesve ndodhin në aplikacion, megjithëse kërkohet shtypja e njërit ose të dy butonave të vegjël në vetë pajisjen për të konfirmuar disa veprime, si për shembull dërgimi i transaksioneve. Butonat përdoren gjithashtu për të lundruar midis portofoleve të ndryshme të kriptomonedhave. Për çdo kripto që duan të menaxhojnë, përdoruesit duhet të instalojnë fillimisht aplikacionin e duhur.

Cilat janë llojet e portofoleve të Ledger?

Ledger ka lançuar dy lloje të ndryshme portofolesh:

1. Ledger Nano S

2. Ledger Nano X

Ledger Nano S është bërë një nga portofolet harduerik më të vlerësuar deri më sot. Ai ka memorie të mjaftueshme vetëm për instalimin dhe përdorimin e tre aplikacioneve në të njëjtën kohë. Kjo do të thotë se përdoruesit që duan të përdorin më shumë se tre kriptomonedha do të duhet të çinstalojnë dhe riinstalojnë vazhdimisht aplikacione të reja. Lista e kriptove të mbështetura nga Ledger Nano S shkon deri në 1800 monedha.

Për shembull, dikush zot Bitcoin, Litecoin dhe Ethereum. Nëse ai person do të përdori Dogecoin, ai do të duhet të çinstalojnë aplikacionin Litecoin dhe të instalojnë aplikacionin Dogecoin. Çdo bilanc Litecoin do të mbahet ende në portofol, por për të hyrë në të dhe për të dërguar transaksione, aplikacioni Litecoin do të duhet të riinstalohet, gjë që do të kërkonte çinstalimin e një aplikacioni ekzistues.

Ledger Nano X është versioni më i ri dhe më i përmirësuar i Nano S. Të dyja portofolet funksionojnë me aplikacionin Ledger Live dhe funksionojnë në përgjithësi në të njëjtën mënyrë. Nano X ka disa veçori shtesë dhe lejon ruajtjen e shumë aplikacioneve të tjera kriptosh në të njëjtën kohë.Ndërsa Nano S mbështet vetëm 3-7 aplikacione në të njëjtën kohë, Nano X mbështet deri në 100. Përdoruesit e Ledger Nano X mund të lidhen me aplikacionin edhe nëpërmjet pajisjeve celulare, falë opsionit të lidhjes me Bluetooth të Nano X.

Të gjitha këto veçori shtesë dhe funksionaliteti i përmirësuar ndihmojnë në shpjegimin pse dikush mund të zgjedhë Ledger Nano X më të shtrenjtë në vend të Nano S.

Pse duhet të merrni një portofol Ledger?

Arsyeja më e madhe për të marrë në konsideratë marrjen e një portofoli Ledger është siguria shtesë. Mbajtja e kriptomonedhave në një portofol harduer rezulton në siguri më të madhe për dy arsye kryesore:

1. Monedhat nuk ruhen në internet.

2. Çelësat privatë ruhen nga individi.

Monedhat dhe çelësat privatë nuk janë të lidhur me internetin, kështu që nuk ka asnjë mënyrë që hakerët t'i qasen. Mbajtja e çelësave privatë nga individi do të thotë se nuk ka nevojë t'i besosh një pale të tretë si një bursë. Nëse një bursë hakohet dhe nuk ka politikë sigurimi, atëherë përdoruesit mund të lihen duarbosh. Kjo mund të jetë arsyeja pse ata që mbajnë shuma të mëdha kriptomonedhash zgjedhin të bëjnë investimin në një portofol harduerësh si Ledger.

Siguria e portofolit harduer të Ledger

Portofolet Ledger vijnë me karakteristikat e mëposhtme të sigurisë:

1. Fraza e farës së rikuperimit rezervë me 24 fjalë

2. PIN

Kur konfiguroni një portofol të ri, përdoruesit duhet të krijojnë një PIN që do të përdoret për të hyrë në portofol. Përveç Pinit krijimi i një portofoli të ri gjithashtu përkon me ruajtjen e një fraze me 24 fjalë e cila krijon aksesin në portofol prandaj është më mirë që fraza të ruhet diku e sigurt dhe të mos ruhet kurrë në mënyrë dixhitale. Kushdo që ka qasje në frazën fillestare mund të vjedhë çelësat privatë, dhe rrjedhimisht monedhat, nga portofoli juaj. Me përditësimin e fundit, Ledger hasi kundërshtime nga përdoruesit për ruajtjen e frazës fillestare në një palë të tretë (lexo më shumë në Çfarë po ndodh me Ledger?). Gjithsesi Ledger e zgjidhi këtë problem duke e lënë opsionin me dëshirë nga ana e përdoruesive.

Ndërsa portofolet harduer si Ledger vijnë me siguri të lartë për kriptomonedhat, ata gjithashtu kërkojnë përgjegjësi më të madhe nga përdoruesi. Përdorimi i një portofoli harduer do të thotë që çelësat privatë zotërohen nga vetë pëdoruesi, në vend që të mbahen në një bursë. Nëse bëhet një gabim si humbja e PIN-it dhe frazës fillestare, kriptomonedhat e ruajtura në atë portofol do të humbin përgjithmonë. Nuk ka asgjë që Ledger ose dikush tjetër do të jetë në gjendje të bëjë për të ndihmuar, prandaj opsioni i Ledger Recover që u kundërshtua nga përdoruesit u mendua si një zgjidhje efikase nga Ledger.

Related Posts

Si mund të ndikojnë kriptomonedhat në të ardhmen e ekonomisë?

Kriptomonedhat janë një klasë revolucionare e aseteve dixhitale të bazuara në teknologjinë e decentralizuar të Blockchain-it, të cilat kanë prishur...

Rëndësia e të qëndruarit vigjilent kundër mashtrimeve përmes kriptomonedhave

Mashtrimet me anë të kriptomonedhave dhe shkeljet e sigurisë po rriten pasi kriptomonedhat vazhdojnë të fitojnë vëmendjen e publikut. Natyra e...

Si ndikon një falimentim i ekonomisë së SHBA-së në botën e kriptomonedhave

Tregu i monedhave të qëndrueshme (stablecoins), me një vlerë prej 130 miliard dollarësh, është i fokusuar në bonot e thesarit të qeverisë amerikane...