Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Posted on July 31, 2023 by Vial

Worldcoin ka nisur shërbimet e tij globalisht, Rusia bëhet baza e dytë më e madhe në botë për pajisjet e prodhimit të Bitcoin-it. Blackrock zbulon një rekomandim mahnitës për Bitcoin-in ndërsa komiteti i kongresit të SHBA-së miraton projektligjin për kriptomonedhat. Këto histori dhe më shumë, këtë javë në kripto.

Projekti Worldcoin nis globalisht shërbimet e tij

Projekti i themeluesit të Open AI, Sam Altman, Worldcoin, po shpërndan shërbimet e tij globalisht mes sfidave rregullatore të SHBA-së. Teknologjia Blockchain ku bazohet projekti do të kërkojë verifikimin e identitetit përmes një rruzulli metalik që skanon syrin. Inovacioni synon të trajtojë vështirësinë e ardhshme të dallimit midis njerëzve dhe robotëve, duke u dhënë tokena përdoruesve vetëm pasi të provohet se janë njerëz.

Një kripto-milioner u gjet i vdekur në Argjentinë

Investitori dhe influencuesi i kriptomonedhave, Fernando Pérez Algaba, u raportua i zhdukur dhe më vonë u gjet i vdekur në Argjentinë, i dyshuar se ishte vrarë nga një grup profesionist. Eshtrat e copëtuara të viktimës u zbuluan në një valixhe dhe analiza e gjurmëve të gishtërinjve dhe tatuazheve identifikoi milionerin e zhdukur.

Komiteti i Kongresit të SHBA-së miraton projektligjin për kriptomonedhat

Dy komitete kyçe të kongresit amerikan kanë avancuar një projekt-ligj dypartiak për të vendosur mbikëqyrjen federale për kriptomonedhat. Projektligji synon të klasifikojë kriptomonedhat si letra me vlerë ose mallra, të rrisë mbikëqyrjen e CFTC-së mbi industrinë e kriptove dhe të qartësojë juridiksionin e SEC. Me miratimin e të dy komisioneve të Shërbimeve Financiare dhe të Bujqësisë, projektligji është referuar në parlament për shqyrtim.

RFK Jr. konfirmon investimet e tij në BTC

Kandidati për president të SHBA-së, Robert F. Kennedy Jr, konfirmoi se ai zotëron Bitcoin. Kennedy shpjegoi, menjëherë pas Konferencës së Bitcoin në Miami, se ai vendosi t’i investnte paratë e tij duke blerë dy Bitcoin për secilin nga shtatë fëmijët e tij.” Kennedy ka folur pozitivisht për kriptomonedhën kohët e fundit, duke paraqitur plane për dollarin amerikan. të mbështetet nga Bitcoin-i.

Binance kërkon tërheqjen e ankesës së CFTC-së

Binance dhe CEO i saj Changpeng Zhao kanë paraqitur një kërkesë për të hedhur poshtë një ankesë të paraqitur nga Komisioni Amerikan i Tregtisë së Mallrave të Ardhshme. CFTC akuzon Binance për shkeljen e Aktit të Shkëmbimit të Mallrave dhe rregulloreve të lidhura me to, duke drejtuar një bursë “të paligjshme” dhe ka një program mashtrues të pajtueshmërisë. Kërkesa e Binance kërkon të kundërshtojë pretendimet e CFTC.

BlackRock ka pritshmëri të larta për Bitcoin-in

Një studim i zbuluar së fundmi i Blackrock nga prilli i vitit të kaluar sugjeron se analistët për menaxherin më të madh të aseteve në botë rekomanduan që për kthime optimale të investimeve, 85% e portofolit duhet të investohet në Bitcoin, dhe vetëm 15% i mbetur të ndahet midis aksioneve dhe obligacioneve. CEO Larry Fink tha kohët e fundit në një intervistë se gjithnjë e më shumë investitorë të arit kanë pyetur për rolin e kriptomonedhave në vitet e fundit.

Sequoia Capital zvogëlon fondin e saj të kriptomonedhave

Gjigandi i kapitalit të sipërmarrjes Sequoia Capital ka zvogëluar fondin e saj të kriptomonedhave me 66%, nga 585 milion dollarë në 200 milion dollarë, në mes të një krize likuiditeti dhe një orientimi drejt investimit në kompanitë e reja dhe më të vogla të kriptomonedhave. Kompania VC e fokusuar në teknologji u tha investitorëve në mars se do të reduktonte si fondin e saj Sequoia Crypto dhe fondin e saj të ekosistemit për të pasqyruar më mirë kushtet e ndryshuara të tregut.

Prodhuesit e Bitcoin-it grumbullohen në Rusi

Mes sanksioneve ndërkombëtare, pajisjet e prodhimit të Bitcoin-it thuhet se ende po punojnë në Rusi. Prodhuesit e pajisjeve si Bitmain dhe MicroBT po zgjerohen në Rusi, pasi tregu i SHBA-së po bëhet mjaft i vështirë ndërsa Kina ka ndaluar prodhimin e Bitcoin-eve. Më shumë pajisje po shkojnë në Rusi se kudo tjetër në botë duke e bërë vendin bazën e dytë më të madhe të pajisjeve prodhuese të Bitcoin-it në botë.

Posted under: News

Si mund të ndikojnë kriptomonedhat në të ardhmen e ekonomisë?

Posted on July 24, 2023 by Vial

Kriptomonedhat janë një klasë revolucionare e aseteve dixhitale të bazuara në teknologjinë e decentralizuar të Blockchain-it, të cilat kanë prishur sistemet tradicionale financiare që nga shfaqja e Bitcoin në 2009. Me kalimin e viteve, kriptomonedhat kanë filluar të përdoren në mbarë botën dhe ndikimi i tyre në të ardhmen e ekonomisë globale vazhdon të jetë një temë me shumë debate dhe spekulime. Por, si do të ndikojnë kriptomonedhat në të ardhmen e ekonomisë?

Përfshirja financiare dhe aksesi në shërbimet bankare përmes financave të decentralizuara (DeFi)

Një nga mënyrat e rëndësishme se si kriptomonedhat mund të ndikojnë në ekonomi është duke promovuar përfshirjen financiare. Në shumë pjesë të botës, një pjesë e madhe e popullsisë mbetet pa bankë ose pa akses në shërbimet bazë bankare. Kriptomonedhat mund ta mbushin këtë hendek përmes shërbimeve të financave të decentralizuara (DeFi)si: huadhënia, huamarrja, tregtia dhe interesat, duke u mundësuar individëve pa një llogari bankare tradicionale të marrin pjesë në ekonominë globale dhe të përfshihen në transaksione financiare në mënyrë të sigurt dhe të drejtpërdrejtë, përmes telefonave ose kompjuterëve të tyre.

Reduktimi i kostove të dërgesave

Për punëtorët ndërkombëtarë që dërgojnë remitanca në vendet e tyre të origjinës, kriptomonedhat mund të ulin ndjeshëm kostot e transaksionit në krahasim me shërbimet tradicionale të transferimit të parave. Shërbimet tradicionale të remitancave shpesh përfshijnë tarifa të larta dhe kohë të gjata përpunimi, ndërsa kriptomonedhat lejojnë transferime ndërkufitare pothuajse të menjëhershme dhe me kosto të ulët, duke nxitur potencialisht aktivitetet ekonomike në vendet marrëse.

Sovraniteti financiar dhe mbrojtja kundër inflacionit

Në ekonomitë e rrënuara nga normat e larta të inflacionit dhe paqëndrueshmëria e monedhës, kriptomonedhat mund të ofrojnë ruajtje të vlerës dhe një mbrojtje kundër inflacionit. Qytetarët në ekonomi të tilla mund të ruajnë pasurinë e tyre në kriptomonedha, të cilat nuk janë subjekt i manipulimit të qeverisë apo politikave monetare inflacioniste.

Lehtësimi i Tregtisë Globale

Ndërsa kriptomonedhat vazhdojnë të pranohen globalisht, ato kanë potencialin për të thjeshtuar dhe përshpejtuar tregtinë ndërkufitare. Kriptomonedhat mund të eliminojnë nevojën për konvertime të monedhës dhe të zvogëlojnë kohën e transaksionit, duke e bërë tregtinë ndërkombëtare më efikase dhe me kosto efektive.

Efikasiteti në kryerjen e pagesave

Sistemet tradicionale të pagesave shpesh përfshijnë ndërmjetës dhe shtëpi kleringu, duke çuar në vonesa dhe kosto shtesë. Kriptomonedhat, veçanërisht ato me kohë të shpejta transaksionesh, mund të thjeshtojnë proceset e pagesave dhe të zvogëlojnë kohën e shlyerjes, duke i bërë transaksionet më efikase.

Sfidat për bankat qendrore dhe politikën monetare

Rritja e kriptomonedhave paraqet sfida për bankat qendrore dhe politikën monetare. Ndërsa kriptomonedhat fitojnë popullaritet, ndikimi i tyre në sistemet tradicionale monetare dhe aftësia e bankave qendrore për të kontrolluar ofertën dhe politikën monetare mund të vihet në pikëpyetje.

Inkurajimi i Inovacionit

Industria e kriptomonedhave është bërë një vatër për inovacione, duke tërhequr startup-et dhe sipërmarrësit që kërkojnë të eksplorojnë aplikacione të reja të bazuara në Blockchain. Kjo rritje e inovacionit mund të ketë një ndikim pozitiv në ekonomi, duke nxitur përparimet teknologjike dhe duke krijuar mundësi të reja biznesi.

Ndërsa ndikimi i mundshëm i kriptomonedhave në të ardhmen e ekonomisë është premtues, është thelbësore të pranohet se sektori është ende relativisht i ri dhe në zhvillim. Sfidat rregullatore, paqëndrueshmëria e tregut dhe shqetësimet e sigurisë duhet të adresohen që kriptomonedhat të arrijnë potencialin e tyre të plotë në formësimin e ekonomisë globale.

Edhe pse qeveritë dhe institucionet financiare vazhdojnë të eksplorojnë teknologjinë Blockchain dhe përfitimet e saj të mundshme, vendosja e ekuilibrit të duhur midis nxitjes së inovacionit dhe mbrojtjes së konsumatorit do të jetë vendimtare. Ndikimi i ardhshëm i kriptomonedhave në ekonomi do të varet nga sa efektivisht do të navigohen këto sfida dhe se si qeveritë dhe institucionet financiare përshtaten me peizazhin në zhvillim të monedhave dixhitale. Me qasjen e duhur, kriptomonedhat kanë potencialin për të sjellë ndryshime të rëndësishme pozitive në ekonominë botërore, duke fuqizuar individët dhe duke krijuar mundësi të reja ekonomike për bizneset në të gjithë globin.

Posted under: Education

Lajme të mira këtë javë për kriptomonedhat

Posted on July 17, 2023 by Vial

Altcoin-et rriten pas fitores së Ripple ndaj SEC. Google lejon NFT-të në PlayStore. Indonezia lançon Bursën Kombëtar të Kriptomonedhave ndërsa dokumente konfidenciale zbulojnë masterplanin e Evropës për kriptomonedhat. Këto histori dhe më shumë, këtë javë në botën e  kriptomonedhave.

Altcoin-et u rritën pas vendimit në lidhje me Ripple

Altcoins u rritën më shumë se Bitcoin-i këtë javë pasi një vendim i gjykatës federale në lidhje me XRP nxiti një rritje të gjerë të tregut të kriptomonedhave. Shkalla e dominimit të Bitcoin ra me 2%, rënia më e madhe njëditore që nga qershori i kaluar. Altcoins përtej XRP, si Solana, MATIC dhe ADA e Cardano-s, të gjitha u rritën konsiderueshëm.

Ripple shënon fitore të pjesshme ndaj SEC

XRP u rrit 80% pasi një gjykatës federal në Nju Jork vendosi se XRP, nuk ishte një ‘security’ kur u shit për publikun e gjerë, duke shënuar një kthesë vendimtare në betejën gjyqësore trevjeçare midis Ripple Labs dhe SEC. Bursat kryesore të kriptomonedhave si Coinbase dhe Gemini kanë deklaruar se do të ri-listojnë tokenin.

Google lejon NFT-të në aplikacionet në PlayStore

Google do të fillojë mbështetjen për NFT-të në aplikacionet në PlayStore për pajisjet Android. Ndryshimi do t’i lejojë përdoruesit të fitojnë dhe të bëjnë transaksione me koleksione dixhitale. Në një njoftim, gjigandi i teknologjisë tha se Google Play tashmë pret një sërë aplikacionesh të lidhura me Blockchain dhe pret që NFT-të të krijojnë përvoja dixhitale më tërheqëse në të ardhmen.

Themeluesi i Celsius arrestohet për mashtrim

Alex Mashinsky, themeluesi dhe ish-shefi ekzekutiv i firmës së falimentuar të kriptomonedhave Celsius Network, është arrestuar. Ish-CEO është akuzuar për gënjeshtra në lidhje me modelin e biznesit të firmës së tij dhe ka mashtruar klientët në lidhje me rreziqet e përfshira në investimin duke përdorur Celsius. FTC njoftoi gjithashtu një shlyerje prej 4.7 miliard dollarësh kundër bursës e cila do të paguhet pas procedurave të falimentimit.

Binance shkarkon1000 punonjës mes hetimeve në SHBA

Binance ka shkarkuar 1000 punonjës gjatë javëve të fundit pasi bursa përballet me padi nga SEC dhe një hetim nga Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së. Një zëdhënës i Binance tha se është bërë e qartë për kompaninë se duhet të përqendrohet në densitetin e talenteve për të qëndruar e shkathët dhe dinamike për ciklin e ardhshëm në botën e kriptomonedhave.

Indonezia lançon Bursën Kombëtar të Kriptomonedhave

Qeveria e Indonezisë po ecën përpara me planet e saj për të nisur një bursë kombëtare të kriptomonedhave, e cila do të ishte e vetmja platformë që lejon transaksionet e kriptomonedhave në vend. Agjencia rregullatore financiare planifikon të kufizojë shitjet e kriptomonedhave vetëm për transaksionet lokale, duke i mbajtur ato në përputhje me zhvillimet e tregut ndërkombëtar.

BlackRock deklaroi se kërkesa për kriptomonedhat tejkaloi kërkesën për monedhat ndërkombëtare

CEO i BlackRock, Larry Fink, vuri në dukje interesin në rritje të klientëve ndaj kriptomonedhave, duke thënë se BlackRock ka një përgjegjësi për të demokratizuar investimet. Për sa i përket kriptomonedhave, Fink tha, “ajo ka një vlerë diferencuese kundrejt klasave të tjera të aseteve, por më e rëndësishmja, sepse është aq ndërkombëtare sa do të kapërcejë çdo monedhë.”

Zbulohet plani i qeverisjes globale të kriptomonedhave të BE-së

Një dokument i Bashkimit Evropian ka treguar se liderët e BE-së duan të krijojnë një sistem të qeverisjes globale për kriptomonedhat. Dokumenti i Komisionit Evropian citon përfitimet e aseteve dixhitale për kujdesin shëndetësor, arsimin dhe kulturën dhe thotë se ndryshimi i ri teknologjik mund të përfshijë forma të reja të qeverisjes globale, ndoshta duke përfshirë përdorimin e organizatave autonome të decentralizuara (DAO). BE-ja bën thirrje për angazhim ndërkombëtar në çështjet e standardeve teknologjike, identitetit, censurës dhe mbikëqyrjes.

Posted under: News

Ofro dhe fito bileta ekskluzive për Ricky Martin Symphonic

Posted on July 16, 2023 by Vial

Përgatituni për një natë të paharrueshme me muzikë, energji dhe argëtim, ndërsa Ricky Martin, sjell koncertin e tij më të vlerësuar, “RICKY MARTIN SYMPHONIC”, në qytetin e Tiranës, më 20 korrik. Si pjesë e serialit të shumëpritur “KONCERTI I VITIT”, ky event premton të jetë një eksperiencë magjepsëse që do t’ju lërë pa frymë. Me Ricky Martin të shoqëruar nga Orkestra e njohur Kombëtare e Tiranës dhe grupi i tij i talentuar, ky koncert do të japë më të mirën e muzikës së tij, duke siguruar një mbrëmje elektrizuese që nuk do të dëshironit ta humbisni.

Tirana do të bëhet epiqendra e botës së muzikës teksa Ricky Martin zbukuron skenën në Sheshin Skënderbej, zemra e skenës kulturore të qytetit. Ky vend ikonik, i njohur për rëndësinë e tij historike, do të shërbejë si sfond për një natë të jashtëzakonshme argëtimi. Performanca e Ricky Martinit do të jetë një kënaqësi simfonike, pasi hitet e tij përzihen pa probleme me tingujt e pasur dhe dinamikë të Orkestrës Kombëtare të Tiranës. Përgatituni për t’u zhytur në një përvojë muzikore të veçantë që do t’ju çojë në lartësi të reja gëzimi dhe emocioni.

Sigurimi i një bilete për koncertin e Ricky Martin në Tiranë është një domosdoshmëri për çdo fans të vërtetë. Kërkesa për bileta pritet të jetë shumë e lartë, prandaj dhe ViAl ka menduar të sjellë për ju 2 bileta të cilat do të publikohen në zonën e ankandeve në aplikacionin ViAl: Walk to Earn.

Ankandi i biletave për “Ricky Martin Symphonic” do të zhvillohen të Dielën (më 16 Korrik). Ankandi do të zgjasë 48 orë duke iu dhënë mundësinë për të fituar dy bileta. Jini të vëmendshëm gjatë ditës për të pasur mundësinë të bëheni një nga fituesit e kësaj mundësie fantastike.

Fituesit e ankandeve do të kontaktohen nga ViAl për të përfituar biletën e cila do shpërndahet përmes email-it: hello@vial.al

Posted under: Media

Të përshkruarit 10 milje në ditë: Mënyra e shkëlqyer për të përmirësuar shëndetin fizik dhe mendor

Posted on July 14, 2023 by Vial

Ecja ka përfitime të shumta shëndetësore të vërtetuara shkencërisht. Të ecurit deri në 10 milje çdo ditë do të çojë në përmirësime thelbësore në shëndetin tuaj kardiovaskular dhe mirëqenien psikologjike. Të ecurit është një mënyrë e thjeshtë dhe efektive për të shtuar stërvitjen në stilin e jetës tuaj.

Ecja 10 milje (16.1 km) në ditë është një objektiv i madh por, kur bëhet fjalë për shëndetin mendor dhe fizik, nevoja për ushtrime të rregullta nuk mund të mbivlerësohet. Nëse stërvitja në palestër nuk ju tërheq, ose nëse thjesht dëshironi të dilni jashtë dhe të ndryshoni rutinën tuaj, të përshkruarit e një distance prej 10 miljesh është një mënyrë e shkëlqyer për të shtuar më shumë lëvizje në jetën tuaj.

Përfitimet që sjell të ecurit

Pavarësisht nga thjeshtësia e saj, ecja mund të ketë efekte thelbësore në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Hulumtimet mbi ecjen tregojnë një sërë përfitimesh në grupe të shumta demografike.

Dhe ndërsa me siguri do t’i kuptoni këto përfitime nëse ecni 10 milje në ditë, është e rëndësishme të mbani mend se çdo distancë e përshkruar është e mrekullueshme për shëndetin tuaj. Hulumtimet sugjerojnë se ecja mund të ulë komplikacionet kardiovaskulare, indeksin e masës trupore, perimetrin e belit dhe të përmirsoj kushtet e shëndetit mendor si ankthi dhe depresioni. Studime shtesë kanë zbuluar se vendosja e qëllimeve të bazuara në distancë në vend të qëllimeve të bazuara në kohë mund të jetë më efektive për realizimin e këtyre përfitimeve.

Efektet e humbjes së peshës nga përshkrimi i një distance prej 10 miljesh

Përshkrimi i një distance prej 10 miljesh në ditë është një mënyrë efektive për të mbështetur humbjen e peshës. Tradicionalisht, mendohej se për të humbur 1 kg, duhet të digjeshin afërsisht 3,500 kalori më shumë se sa kaloritë e marra për një periudhë të caktuar kohore por, hulumtimet e fundit tregojnë se ky rregull i 3500 kalorive mund të jetë paksa një thjeshtim i tepërt. Shpejtësia e proceseve metabolike ndryshon gjatë një udhëtimi për humbje peshe, pasi trupat tanë përshtaten hormonalisht dhe neurologjikisht. Prandaj, nëse të përshkruarit 10 milje në ditë bëhet zakon për trupin e një personi, mund të vërehet se humbja e peshës nuk është e qëndrueshme ose e vazhdueshme. Mënyra më e mirë për humbjen e peshës është të kombinoni shëtitjet tuaja me ndryshimet dietike, në mënyrë ideale me drejtimin e një dietologu të kualifikuar. Është jashtëzakonisht e lehtë për të zëvendësuar kaloritë e djegura në një shëtitje prej 10 miljesh me disa ushqime shtesë ose porcione më të mëdha gjatë vaktit, kështu që ngrënia e porcioneve të shëndetshme dhe të arsyeshme është ende një kërkesë për të siguruar humbje të suksesshme të peshës nga ecja.

Ecja është një mënyrë efektive dhe e arritshme për të shtuar stërvitjen në jetën tuaj. Ecja ka përfitime të shumta shëndetësore të vërtetuara shkencërisht. Krijimi i një rutine e cila ndihmon një person të përshkruaj një distancë prej 10 miljesh çdo ditë do të çojë në përmirësime thelbësore në shëndetin kardiovaskular dhe mirëqenien psikologjike. Për më tepër, të ecurit mund të mbështesë një program për humbje peshe, veçanërisht kur kombinohet me ndryshime dietike gjithashtu sigurohuni që të hapni aplikacionin ViAl: Walk to Earn, që përveç përfitimeve shëndetësore ju të mund të monetizoni hapat tuaja.

Posted under: Lifestyle

Ripple fiton çështjen kundër SEC

Posted on July 13, 2023 by Vial

Ripple Labs shënoi një fitore të rëndësishme në gjykatën e Distriktit Jugor të Nju Jorkut më 13 korrik, ndërsa gjyqtarja Analisa Torres vendosi në favor të Ripple (XRP) në një çështje të ngritur nga Komisioni i Shkëmbimit dhe i Letrave me Vlerë (SEC) që daton që nga viti 2020.

Sipas dokumenteve të paraqitura më 13 korrik, gjyqtarja Torres ka dhënë një gjykim të përmbledhur në favor të Ripple Labs duke hedhur posht pretendimet e SEC që tokeni XRP është një ‘security’.

Torres gjithashtu vendosi pjesërisht për SEC, duke thënë se gjysma e shitjeve të tokenave XRP, ose tokena me vlerë rreth 728 milion dollarë të cilët u janë shitur investitorëve institucional, përbënin shitje të paligjshme. Gjyqtarja nxori vendimet e saj brenda një urdhri që adresonte kërkesat e Ripple dhe SEC për gjykim të përmbledhur, një proces standard që palët përdorin për të zgjidhur një padi përpara se të shkojë në gjyq.

Brenda pak minutash pasi u publikua lajmi, çmimi i XRP u rrit rreth 57% nga 0,47 dollarë në 0,74 dollarë.

Çështja kundër Ripple ka vazhduar që nga dhjetori 2020 kur SEC paditi Ripple dhe dy shefat ekzekutivë të saj, Brad Garlinghouse dhe Chris Larsen, mbi akuzat se kompania po ofronte një ‘security’ të paregjistruar.

Gjatë tre viteve të fundit, çështja ka pasur pjesën e saj të intrigave dramatike, duke përfshirë publikimin e “Hinman Documents” dhe kundërshtimin e vazhdueshëm përballë akuzave të SEC nga Garlinghouse. Së bashku me lëvizjen e dukshme të demonstruar nga tokeni XRP-së pas fitimit të çështjes, ndjenja e përgjithshme e investitorëve në të gjithë komunitetin e kriptomonedhave duket të jetë e mirë.

Posted under: News

Luke Belmar travels to Tirana to interview former Governor Ardian Fullani on Bitcoin and CBDC

Posted on July 11, 2023 by Vial

In a captivating encounter that spanned over three hours, Luke Belmar, the charismatic leader of Capital Club, sat down with Mr. Ardian Fullani, the esteemed former governor of Albania. This exclusive interview, titled “Confessions of a Central Banker: Outlook for CBDCs,” delved into a myriad of thought-provoking topics, ranging from the nature of money to the future of finance. As Luke’s second visit to Tirana, this meeting with Mr.Fullani promised to be an illuminating exploration of the intricate workings of central banks and the rising influence of blockchain technology.

The Definition and Evolution of Money:

Luke and Fullani embarked on an intellectual journey by questioning the essence of money itself. They pondered the historical context, exploring how money evolved from barter systems to the fiat currency we recognize today. Their dialogue offered insights into the intrinsic value of money and its significance in the modern economy.

Delving into the heart of financial systems, the interview dissected the history and pivotal role of central banks. Fullani, renowned for successfully navigating the 2008 crisis, shared his experiences and shed light on how Albania effectively managed its monetary policy during challenging times. 

Geopolitical Wars: Central Banks in Conflict:

Intriguingly, the conversation turned to the realm of geopolitics, where central banks are often at the forefront of economic battles. Luke and Fullani discussed how competing nations utilize monetary policies to gain a competitive edge, potentially leading to financial instability. This fascinating exploration unveiled the intricate dynamics of global finance and the immense influence wielded by central banks across borders.

One of the interview’s focal points was the future of finance and the emergence of Central Bank Digital Currencies (CBDCs). Fullani, an avid supporter of blockchain technology, shared his vision of CBDCs as the next platform for the financial system. Luke expertly steered the conversation towards the potential benefits and drawbacks of CBDCs, provoking thought-provoking discussions on privacy, financial inclusion, and the impact on traditional banking systems.

Bitcoin’s Distinctive Standing:

With Bitcoin capturing global attention, Luke and Fullani analyzed its unique position in the financial landscape. They debated whether Bitcoin can truly be considered money, given its decentralized nature and lack of government control. By examining the various facets of Bitcoin, including its store of value and potential as a medium of exchange, the interview shed light on the intriguing possibilities and challenges presented by this pioneering cryptocurrency.

Expanding on the previous topic, Luke and Fullani explored the potential role of Bitcoin in the world economy. They pondered whether it could coexist alongside traditional financial systems, offering an alternative to fiat currencies. Their thought-provoking discussion touched upon regulatory frameworks, public perception, and the potential impact of Bitcoin on financial stability.

CBDCs vs. Bitcoin:

The interview’s climax arrived when the conversation turned to the rivalry between Central Bank Digital Currencies and Bitcoin. Luke skillfully navigated the contrasting characteristics of these two emerging forces in the financial landscape. Fullani’s insights allowed Capital Club members to grasp the potential implications and synergies arising from these divergent paths, fostering a deeper understanding of the future direction of global finance.

In conclusion, Luke Belmar and former governor Fullani transcended the boundaries of a simple conversation, delving into the very essence of money, the intricacies of central banks, and the disruptive potential of digital currencies. It ignited a global dialogue about the future of finance, inviting individuals from diverse backgrounds to contemplate the fundamental nature of money and the evolving landscape of financial systems. This remarkable exchange epitomized the power of knowledge-seeking, bridging gaps between domains of expertise, and embracing the transformative potential of emerging technologies. Armed with the wisdom gained, we are propelled towards a future where finance, innovation, and inclusivity converge, guided by the insights shared in this extraordinary interview.

Posted under: News

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Posted on July 10, 2023 by Vial

CEO i Blackrock e quan Bitcoin-in revolucionar. 120 milion dollarë u hakeruan nga Multichain. Drejtuesit e Binance US largohen nga SHBA-ja ndërsa JPMorgan mohon impaktin që pritet të ketë Bitcoin ETF. Këto histori dhe më shumë, këtë javë në botën e kriptomonedhave.

Bitcoin arrin nivelin më të lartë në 13 muajit e fundit pas aplikimeve të ETF

Pas përfitimit së mbështetjes publike nga menaxherët e shquar të fondeve, Bitcoin-i arriti çmimin më të lartë në 13 muaj, duke u rritur mbi 31000 dollarë. Tregu i kriptomonedhave u rrit pasi Nasdaq iu përgjigj shqetësimeve të SEC në lidhje me aplikimet fillestare, kur riparaqiti propozimin e tij për të listuar Bitcoin ETF të BlackRock.

CEO i BlackRock deklaroi se Bitcoin-i mund të jetë revolucionar

Ndërsa bën një propozim të rinovuar për të ofruar fondin e parë të tregtueshëm në SHBA, CEO i Blackrock Larry Fink ka thënë se Bitcoin dhe tokenizimi i aseteve dhe letrave me vlerë mund të revolucionarizojnë botën e financës. Në një intervistë për Fox Business, Fink tha se si një aset ndërkombëtar, Bitcoin-i, ofron një alternativë tjetër si një mbrojtje kundër inflacionit, çështjeve specifike të vendit ose zhvlerësimit të monedhës.

Çmimi i aksioneve të Coinbase rritet

Çmimi i aksioneve të Coinbase u rritën me 13% pasi operatori i bursës CBOE tha se po punonte me Coinbase në përpjekjet e saj për të nisur një fond të tregtueshëm Bitcoin-i. CBOE paraqiti një aplikim në SEC për të nisur një Bitcoin ETF, duke e emërtuar Coinbase si platformën e kriptomonedhave që do të ofronte mbështetje për kujdestarinë e kriptomonedhës.

JPMorgan mohon impaktin që pritet të ketë Bitcoin ETF

Pavarësisht nga zhvillimet rreth aplikimeve të fundit të Bitcoin ETF, gjiganti i investimeve JPMorgan ka thënë se miratimi i SEC nuk ka gjasa të sjellë një ndryshim për tregjet e kriptomonedhave. Raporti i dërguar investitorëve tregonte se ETF të tilla kanë ekzistuar tashmë prej disa kohësh në Kanada dhe Evropë, por nuk kanë arritur të tërheqin interes të madh investitorësh.

120 milion dollarë janë hakuar nga Multichain

Multichain, një protokoll që operon në dhjetëra Blockchain-e, është goditur nga një hakerim duke rezultuar në transferimin e mbi 120 milion dollarëve në asete dixhitale në portofole të panjohur. Multichain u ka kërkuar përdoruesve të ndalojnë përdorimin e shërbimeve të tij. Ekipi njoftoi në Maj se nuk ishte në gjendje të kontaktonte CEO-n e tij, i cili është i vetmi person që mban kodet e aksesit të nevojshëm për të rregulluar problemet teknike.

Drejtuesit e Binance largohen nga SHBA-ja

Drejtuesit e Binance kanë filluar të largohen nga SHBA-ja, pasi rritja e tensioneve mes rregullatorëve dhe bursës së kriptomonedhavepo intensifikohet. Shefi i strategjisë së Binance.US dhe këshilltari i përgjithshëm janë larguar brenda 2 javëve të fundit, pasi firma përballet me një sërë hetimesh, duke përfshirë padi të SEC dhe CFTC. CEO i Binance, CZ, i është referuar raporteve thjesht si FUD.

Binjakët Winklevoss përgatiten për procesin gjyqësor

Binjakët Winklevoss po përgatiten për një proces gjyqësor me Barry Silbert, pasi afati i fundit për Digital Currency Group për të rënë dakord për të ristrukturuar njësinë e saj Genesis tashmë e falimentuar nuk u arrit. Bursa e binjakëve miliarder Gemini është një nga kreditorët më të mëdhenj të DGC. Njësia e huadhënies paraqiti falimentimin në janar, pasi rënia e palëve kryesore, përfshirë FTX, shkaktoi pamundësi në shlyerjen e fondeve të klientëve.

Vendet e punës në botën e kriptomonedhave bien me 80%

Një raport i kohëve të fundit ka zbuluar se vendet e punës në lidhje me kriptomonedhaat kanë rënë deri në 80% në qytetet kryesore të SHBA-së gjatë të ashtuquajturit ‘dimër të kriptomonedhave’. Studiuesit zbuluan se numri i startup-eve të reja që dalin në hapësirën e kriptove gjithashtu ka rënë nga 80 në muaj në janar 2022 në vetëm dy në prill të këtij viti.

Posted under: News

Ofro dhe fito bileta ekskluzive për Turtle Fest

Posted on July 7, 2023 by Vial

Turtle Fest rikthehet sërish! Kësaj rradhe do keni mundësinë të jeni nën tingujt e muzikës elektronike në plazhin e mrekullueshëm të Dhërmiut. Një gamë e gjërë artistësh kombëtar dhe ndërkombëtar do ju shoqërojnë në këtë eksperiencë të paharrueshme buzë detit Jon në Pepperon Beach.

Shënoni datat 14-16 korrik dhe bëhuni pjesë e edicionit të 11-të të Turtle Fest për një tjetër aventurë të paharrueshme. Turtle Fest 2023 premton të jetë një festival më i madh dhe më i mirë, me surpriza dhe eksperienca të reja.

Kësaj here Vial Community ju jep mundësinë të bëheni pjesë e kësaj eksperience magjike duke ofruar bileta në ankandin e Vial App si dhe nëpërmjet Giveaway. Ankandet e biletave për Turtle Fest 2023 do të zhvillohen të Premten (më 7 Korrik) dhe të Shtunën (8 Korrik). Ankandet do të zgjasin 24 orë duke iu dhënë mundësinë për të fituar dy bileta. Jini të vëmendshëm gjatë ditës për të pasur mundësinë të bëheni një nga fituesit e kësaj mundësie fantastike.

Links:

Web: https://turtle-fest.com/

Instagram: https://www.instagram.com/turtlefest.al/  

Fituesit e ankandeve do të kontaktohen nga ViAl për të përfituar biletën e cila do shpërndahet përmes email-it: hello@vial.al

Posted under: Media

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Posted on July 3, 2023 by Vial

Aplikimet e Bitcoin ETF po bëhen më të shpeshta. Qershori solli çmime të larta në tregun e kriptomonedhave ndërsa MicroStrategy rrit zotërimet e saj në Bitcoin. Këto histori dhe më shumë, këtë javë në botën e kriptomonedhave.

Altcoin-et tejkalojnë rritjen prej 14% të Bitcoin në muajn qershor

Çmimi i Bitcoin-it u rrit me 14% në muajin qershor. Ajo që ra në sy ishte rritja e disa kriptomonedhave që tejkaluan edhe rritjen e Bitcoin-it. Disa kriptomonedha që bën rritje të jashtëzakonshme ishin: tokeni FTT i FTX, i cili u rrit mbi 124%, dhe Bitcoin Cash i cili arriti nivelin më të lartë në 14 muaj e fundit ndërsa u dyfishua në vlerë.

SEC deklaron se Aplikimet e Bitcoin ETF janë ‘të papërshtatshme’

SEC deklaroi se aplikimet e reja të Bitcoin ETF nga BlackRock dhe institucione të tjera janë ‘të papërshtatshme’. Aplikimet nuk arritën të adresonin shqetësimet e SEC për manipulimin e tregut dhe nuk kishin informacion specifik në lidhje me bursat që menaxherët e aseteve synonin të partnerizonin.

Fidelity aplikon për Bitcoin ETF

Menaxheri i aseteve, Fidelity, pritet të aplikojë për një “fond të tregtueshëm” të Bitcoin-it, duke u bashkuar në listen e firmave të tjera. Gjatë dy javëve të fundit, BlackRock, WisdomTree, Invesco, VanEck dhe Bitwise të gjitha kanë kryer aplikime të reja për Bitcoin ETF tek rregullatori amerikan (SEC), duke e dërguar çmimin e bitcoin në nivele që nuk janë parë në më shumë se një vit.

Çmimi i Bitcoin Cash dyfishohet pas listimit në EDX Markets

Çmimi i  Bitcoin Cash u dyfishua këtë javë, pasi u listua nga EDX Markets, bursa e kriptomonedhave e mbështetur nga menaxherë të aseteve si Fidelity, Charles Schwab dhe Citadel. Bitcoin Cash nuk u emërua si ‘security’ në paditë e SEC kundër Coinbase dhe Binance, gjë që rriti gjithashtu çmimin e kriptomonedhës.

MicroStrategy blen Bitcoin me vlerë 350 milion dollarë

MicroStrategy, një nga zotëruesit më të mëdhenj të Bitcoin-it zgjeroj më tej investimet e saj. Gjatë tremujorit të dytë, MicroStrategy investoi 347 milion dollarë për të blerë 12,333 BTC, duke e çuar totalin e zotërimeve të saj në 152,333 Bitcoin. Vlera totale e Bitcoin-eve që zotëron kompania kanë një vlerë prej 4.5 miliard dollarë, me një çmim mesatar blerjeje pak më poshtë se 30,000 dollarë për Bitcoin.

Celsius lejohet për të konvertuar zotërimet e saj

Gjykata e Falimentimit në SHBA ka dhënë miratimin e saj për Celsius Network, platformën e huadhënies së kriptomonedhave, për të kthyer zotërimet e saj në Bitcoin dhe Ethereum. Celsius deklaroi falimentimin në vitin 2022 për shkak të dështimit të ekosistemit të Terra-s dhe tokenave të lidhura me të, Luna dhe TerraUSD, duke i lënë kreditorët në një gjendje pasigurie.

130 vende të botës nisin eksplorimin e CBDC-ve

Një studim i ri raporton se 130 vende po eksplorojnë tani monedhat dixhitale të bankës qendrore (CBDC). Pothuajse gjysma e këtyre shteteve kanë arritur faza të avancuara të zhvillimit, pilotimit ose zbatimit. Progresi i rëndësishëm gjatë gjashtë muajve të fundit do të thotë që të gjitha vendet e G20-ës përveç Argjentinës janë tani në një nga ato faza. Këto 130 vende përfaqësojnë 98% të ekonomisë globale.

Posted under: News