Studimi/ Ju shpëton nga rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare dhe rrit jetëgjatësinë, ja sa hapa duhet të bëni në ditë

Në prag të Lojërave Olimpike të Tokios 1964, drejtuesit e marketingut në Japoni hodhën idenë për ecjen për 10,000 hapa në ditë si pjesë e një fushate për të promovuar një matës të ri të hapave. Që atëherë, ai është shpallur si një numër magjik për të qëndruar në formë dhe të shëndetshëm. Megjithatë, nëse luftoni për të arritur objektivin, një studim i ri tregon të kundërtën. Vetëm 2,337 hapa në ditë janë të mjaftueshme për të reduktuar rrezikun e vdekjes së parakohshme, megjithëse përfitimet shëndetësore grumbullohen te fakti se sa më shumë hapa të ndërmarrin njerëzit.

Në studimin më të madh të këtij lloji, shkencëtarët analizuan të dhënat nga 226,889 njerëz që ishin përfshirë në studime të mëparshme në shumë vende, duke përfshirë Britaninë, SHBA-në, Australinë dhe Norvegjinë. Numri mesatar ditor i hapave të tyre u regjistrua dhe kjo u krahasua me gjasat për të vdekur gjatë një periudhe pasuese mesatarisht shtatë vjet. Studimi, i botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese, konfirmoi se “sa më shumë të ecni, aq më mirë”. Megjithatë, ai zbuloi gjithashtu se më pak hapa sesa mendohej më parë nevojiteshin për të përmirësuar shëndetin e zemrës dhe për të ndihmuar njerëzit të jetonin më gjatë.

Ecja me 2337 hapa në ditë u identifikua si minimumi, pas së cilës njerëzit panë një reduktim të ndjeshëm të rrezikut të vdekjes nga sëmundjet e zemrës ose goditjet në tru. Ecja e të paktën 3967 hapave në ditë zvogëlon rrezikun e vdekjes nga çdo shkak. Përfitimet më pas vazhdojnë të rriten deri në 20,000 hapa – pa asnjë “kufi të sipërm” të identifikuar. Në përgjithësi, studimi tha se një rritje prej 1000 hapash në ditë lidhej me një reduktim 15 për qind të rrezikut të vdekjes nga çdo shkak dhe një rritje prej 500 hapash në ditë ul rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës me 7 për qind.

Autorët e studimit thanë se gjetjet treguan se qëndrimi aktiv mund të jetë “madje më efektiv” sesa mjekësia dhe barnat moderne në parandalimin e rrezikut të kushteve vdekjeprurëse shëndetësore. Ata u kërkuan qeverive të promovojnë ecjen si një mjet të shëndetit publik, për të ndihmuar në uljen e niveleve në rritje të obezitetit dhe sëmundjeve të zemrës. Autori kryesor, profesor Maciej Banach nga Universiteti Mjekësor i Lodz në Poloni, tha: “Studimi ynë konfirmon se sa më shumë të ecni, aq më mirë. Ne zbuluam se kjo vlen si për burrat ashtu edhe për gratë, pavarësisht nga mosha, dhe pavarësisht nga ku jetoni.

Përveç kësaj, analiza jonë tregon se nevojiten deri në 4000 hapa në ditë për të reduktuar ndjeshëm vdekjet nga çdo shkak, dhe akoma më pak për të reduktuar vdekjet nga sëmundjet kardiovaskulare. Në një botë ku ne kemi gjithnjë e më shumë ilaçe të avancuara për të synuar kushte specifike si sëmundjet kardiovaskulare, besoj se duhet të theksojmë gjithmonë se ndryshimet e stilit të jetesës, duke përfshirë dietën dhe stërvitjen, mund të jenë të paktën po aq, ose edhe më efektive, në reduktimin e sëmundjeve kardiovaskulare rrezikojnë dhe zgjasin jetën.

Ne kemi ende nevojë për studime të mira për të hetuar nëse këto përfitime mund të ekzistojnë për llojet intensive të përpjekjeve, të tilla si vrapimi në maratonë dhe sfidat e Ironman, dhe në popullata të ndryshme të moshave të ndryshme dhe me probleme të ndryshme shëndetësore të lidhura. Megjithatë, duket se, ashtu si me trajtimet farmakologjike, duhet të mendojmë gjithmonë për personalizimin e ndryshimeve të stilit të jetesës.”, tha Banach.

Artikulli origjinal, marrë nga “BalkanWeb

Related Posts

Studimi: Ecni 5000 hapa në ditë, mjaftueshëm për të qëndruar të shëndetshëm

Prej kohësh është thënë se 10,000 hapa në ditë është numri magjik që ju nevojitet për të qëndruar në formë dhe të shëndetshëm, por një studim i ri...

Të përshkruarit 10 milje në ditë: Mënyra e shkëlqyer për të përmirësuar shëndetin fizik dhe mendor

Ecja ka përfitime të shumta shëndetësore të vërtetuara shkencërisht. Të ecurit deri në 10 milje çdo ditë do të çojë në përmirësime thelbësore në...

Përfitimet e fillimit të ditës me një ecje

Sapo zgjoheni në mëngjes, ecja mund të mos jetë prioriteti juaj i parë. Por, fillimi i ditës me një ecje mund t’i ofrojë trupit një sërë përfitimesh...