Lakmia në botën e kriptomonedhave: Ngjarjet më të rëndësishme të javës

Lakmia në botën e kriptomonedhave: Ngjarjet më të rëndësishme të javës

Posted on October 30, 2023 by Vial

Lakmia ekstreme kaplon tregun e kriptomonedhave. SBF dëshmon privatisht në gjyqin lidhur me FTX-in. Zbulohet shuma totale e veprimeve të SEC ndaj kriptomonedhave ndërsa themeluesi i Binance humbi miliarda në vitin 2023.Këto histori dhe më shumë, këtë javë në botën e kriptomonedhave.

Bitcoin arrin në çmimin më të lartë në 18 muaj

Optimizmi i nxitur nga fondet e tregtueshme të Bitcoon-it e rriti çmimin e tij në nivelet më të larta që nga maji i vitit të kaluar, me 14% në një hark kohor prej 24 orësh. Në të njëjtën kohë, Indeksi i Frikës dhe Lakmisë së Kriptomonedhave, i cili mat ndjenjën e investitorëve për tregun, gjithashtu arriti nivelin e tij më të lartë për Bitcoin-in që nga nëntori i vitit 2021. Numrat më të lartë në këtë indeks pasqyrojnë lakminë e përgjithshme të tregut.

Simboli i Bitcoin ETF zhduket

Simboli për fondin e tregtueshëm të Bitcoin-it të BlackRock-ut, IBTC, u zhduk dhe më pas u rishfaq në faqen e internetit të Depository Trust and Clearing Corporation, duke shkaktuar një rënie të papritur prej 3% në çmimin e Bitcoin-it. Vëmendja rreth fondeve të tregtueshëm (ETF) është aq e mprehtë sa faqja e internetit e DTCC doli jashtë funksionit. Një analist i lartë i ETF tha se vëmendja e shtuar flet për veçantinë dhe intensitetin e gjithë kësaj sage të ETF.

SBF dëshmon privatisht në gjyqin lidhur me FTX-in

Ish-CEO i FTX-it, Sam Bankman-Fried, dëshmoi privatisht para gjykatësit për të përcaktuar se cilat pjesë të dëshmisë së tij mund t’i paraqiten jurisë. 31-vjeçari përballet me akuzën e mashtrimit të investitorëve dhe manipulimit të provave. Bankman-Fried mbrojti vendimet e tij të dyshimta si vendosja e disa bisedave në grup që do të fshiheshin automatikisht duke thënë se kjo ishte në përputhje me politikat e mbajtjes së të dhënave të vendosura nga ekipi i tij ligjor.

Zbulohet shuma totale e veprimeve të SEC ndaj kriptomonedhave

Kryetari i SEC Gary Gensler zbuloi se veprimet përmbarimore të agjencisë këtë vit kanë çuar në 5 miliard dollarë në gjykime dhe urdhra. Gensler e quajti në mënyrë specifike industrinë e kriptomonedhave “të papajtueshme” duke thënë se ai “nuk do t’i përmend as të gjithë individët” që ata kanë akuzuar. Në vitin 2023, SEC nisi mbi 780 veprime përmbarimore dhe si pjesë e atyre vendimeve prej 5 miliardë dollarësh, 930 milion dollarë iu kthyen investitorëve të prekur.

Turqia planifikon rregulloren e kriptomonedhave

Programi Vjetor Presidencial i Turqisë për vitin 2024 vendos një synim për të vendosur rregullore për kriptomonedhave, duke përfshirë planet për përcaktimin e aseteve dixhitale, duke hedhur një bazë për rregullat për taksimin e tyre në të ardhmen. Plani synon gjithashtu të jap përkufizime ligjore për ofruesit e kriptomonedhave, si bursat. Interesi i konsiderueshëm për kriptomonedhat në vend është nxitur nga kriza e vazhdueshme e inflacionit të lirës turke. Një studim i vitit 2022 zbuloi se Turqia është kombi i dytë kryesor në botë për sa i përket kërkesave të kërkimit të lidhura me kriptomonedhat, me 5.5% të popullsisë së saj që bën pyetje të tilla.

Kapet operacioni më i madh i pastrimit të parave në Australi

Biznesi Australian, Changjiang Currency Exchange ka qenë nën hetim për pastrimin e 145 milion dollarëve të dyshuar. Një operacion policor prej 300 trupash që përfshin qytetet e mëdha si Melburni, Sydney dhe Brisbane, çoi në arrestimin e katër shtetasve kinezë dhe tre australianë pas një hetimi 14-mujor. Policia tha se bursa ndihmoi në pastrimin e fondeve të pista dhe  mashtrimet e investimeve dhe shkëmbimet e paregjistruara të kriptomonedhave.

Themeluesi i Binance humbi miliarda në vitin 2023

Indeksi i miliarderëve të Bloomberg reduktoi vlerësimin e të ardhurave të Binance me 38% për shkak të vëllimeve në rënie, duke çuar në një rënie të jashtëzakonshme prej 12 miliard dollarësh në vlerën neto të themeluesit Aer Changpeng Zhao. Binance dikur zotëronte një pjesë të konsiderueshme të tregut, duke arritur të zotëronte rreth 62% të të gjithë tregut gjatë një promovimi me tarifë zero për çiftet kryesore të tregtimit, por pas përfundimit të promovimit, zotërimi i tregut ra në 51%.

Posted under: News