Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, vetëm një ditë pasi një njoftim i rremë i postuar nga llogaria zyrtare në Twitter e SEC shkaktoi lëvizje të mëdha në treg.

Më 10 janar, rregullatori i letrave me vlerë miratoi aplikimet 19b-4 nga ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex dhe Franklin Templeton, duke miratuar ndryshimet e rregullave që lejojnë në vend Bitcoin ETF për t'u listuar dhe tregtuar në bursat përkatëse. Dokumenti ishte i disponueshëm për t'u shkarkuar nga faqja e internetit e SEC për disa minuta përpara se të shfaqej një mesazh 'ERROR 404', i cili më vonë u bë i drejtpërdrejtë përmes një lidhjeje tjetër. Miratimi historik hap rrugën për fondin e parë të rregulluar të tregtueshëm në SHBA për t'u dhënë investitorëve ekspozim të drejtpërdrejtë ndaj çmimit të Bitcoin-it pa kërkuar që ata ta blejnë atë ose të shqetësohen për vetë-kujdesin. Investitorët do të blejnë aksione në ETF që mbajnë Bitcoin si asetin e tyre themelor.

Analisti i ETF James Seyffart postoi në X (ish-Twitter) se komisioni mund të mos kishte synuar të publikonte dokumentin e miratimit në atë kohë, por kishte të ngjarë ta ripostonte atë gjithsesi.

Miratimi i ETF vjen pas më shumë se 10 viteve pasi Cameron dhe Tyler Winklevoss aplikuan për herë të parë për të nisur Winklevoss Bitcoin Trust në 2013. SEC kishte mohuar vazhdimisht të gjitha kërkesat Bitcoin ETF, duke përmendur shqetësimet mbi manipulimin e mundshëm të tregut dhe mashtrimin. Sidoqoftë, SEC u detyrua të rishikonte pozicionin e saj pasi Grayscale fitoi një çështje gjyqësore në gusht 2023 që rrëzoi mohimin e SEC për aplikimin e saj për të konvertuar Grayscale Bitcoin Trust në një Bitcoin ETF.

Me pikat e miratuara të Bitcoin ETF, industria tani do të vëzhgojë nga afër kur ETF-të të fillojnë tregtimin. Kreu i kompanisë dixhitale të Galaxy Research, Alex Thorn, ka vlerësuar se Bitcoin ETF mund të arrijë një vlerë rreth 14 miliardë dollarë në vitin e parë, ndërsa menaxheri i fondit global VanEck vlerëson se afërsisht 2.4 miliardë dollarë do të derdheshin në produktet e Bitcoin-it në tremujorin e parë të 2024.

Kompanitë që morën aprovim nga SEC për Bitcoin ETF do të vendosin tarifa për investitorët e tyre. Aktualisht Grayscale ka tarifën më të lartë, e cila arrin deri në 1.5% për investitorët e tij të mundshëm. BlackRock, menaxheri më i madh i aseteve në botë, i cili do të vendos tarifoj me 0.2% derisa fondi të arrijë 5 miliardë dollarë në asete nën menaxhim (AUM). Bitwise do të tarifoj me 0.24%, ndërsa Ark 21Shares dhe VanEck do të tarifojnë me 0.25%. Gjithashtu, Ark 21 Shares do të heqë dorë nga të gjitha tarifat për gjashtë muajt e parë ose derisa produkti të arrijë në 1 miliard dollarë AUM.

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Related Posts

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Sezoni i Altcoin-eve ka nisur zyrtarisht. Aksionet e kompanive, si MicroStrategy dhe Coinbase po lulëzojnë ndërsa banka Standard Chartered pret një...