Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Miratohen aplikimet për Bitcoin ETF, por ky miratim nisi më pare me një lajm të rremë. Një përditësim i ri po diskutohet për Ethereum, ndërsa SEC ka shprehur pakënaqësitë rreth miratimit të Bitcoin ETF. Këto histori dhe më shumë, këtë javë në botën e kriptomonedhave.

Bitcoin shkruan histori

Të mërkurën, SEC e SHBA-së më në fund miratoi 11 aplikimet për Bitcoin ETF në një proces që filloi në 2013 kur binjakët Winklevoss kërkuan për herë të parë miratimin. Vëllimet e tregtimit tejkaluan 4 miliard dollarë në bursën e Nju Jorkut, Nasdaq dhe CBOE në ditën e parë të tregtimit. Bitcoin ETF i Grayscale përbënte gjysmën e atij vëllimi me 1 miliard dollar, që erdhi në orën e parë pas hapjes së tregjeve. iShares i Bitcoin ETF i BlackRock-ut mori pjesën më të madhe të gjysmës tjetër me tregtimin e tij të ditës së parë prej 1 miliard dollarësh.

Një lajmërim i rremë shkaktoi luhatje të mëdha në treg

Një ditë përpara se të shpalleshin miratimet, një lajmërim i rremë që rezultoi nga një hakim i llogarisë X të SEC deklaroi se të gjitha aplikimet për Bitcoin ETF ishin miratuar, duke shkaktuar trazira në tregun e kriptove. Llogaria u hakua përmes një numri telefoni të lidhur dhe ishte e mundur sepse llogaria nuk po përdorte vërtetimin me dy faktorë. Postimi u ekspozua shpejt si një mashtrim, por jo përpara se të likuidonte pozicione tregëtimi me vlerë në 90 milion dollarë.

Bitcoin bie ndërsa euforia përfundon

Pasi ETF-të e para filluan tregtimin në SHBA, Bitcoin kaloi për një kohë të shkurtër 49,000 dollarë për herë të parë që nga dhjetori 2021. Megjithatë, ditën tjetër, çmimi i Bitcoin ra nën 42,000 dollarë, duke rënë rreth10%.

SEC: Ne nuk e mbështesim Bitcoin-in

Kryetari i SEC, Gary Gensler, tregoi se miratimet e ETF u dhanë me ngurrim, duke theksuar se vendimi nuk pasqyron miratimin e vetë Bitcoin nga komisioni. Gensler tha se vendimi i gjykatës në aplikimin e Grayscale vitin e kaluar detyroi komisionin, por ai nuk sinjalizon mbështetje për Bitcoin ose ndonjë kripto-aset tjetër; një kategori që ai ende e sheh si spekulative dhe të paqëndrueshme.

Emetuesit e USDC aplikojnë për IPO

Circle, emetuesi i monedhës së qëndrueshme (stablecoin) USDC, ka bërë kërkesë për një IPO, për ta bërë publike kompaninë. IPO-ja pritet të bëhet pasi SEC të përfundojë procesin e rishikimit. Me një kapital tregu prej 25 miliard dollarësh, USDC mban vendin si monedha e dytë më e madhe e qëndrueshme pas Tether, e cila krenohet me një kapital tregu prej 95 miliard dollarësh.

Propozohen përmirësime të reja për Ethereum

Në një seancë “Ask Me Anything”, bashkëthemeluesi i Ethereum, Vitalik Buterin rekomandoi një rritje modeste prej 33% në kufirin e gazit për të rritur kapacitetin e rrjetit dhe për të zvogëluar shpenzimet e përdoruesve. Megjithatë, propozimi vjen me disa rreziqe, pasi blloqet më të mëdha mund të çojnë në rritjen e konsumit të energjisë, duke rritur potencialin për ndarje dhe braktisje të blloqeve.

X ndërpret vendosjen e NFT-ve si fotografi profili

Platforma e mediave sociale X ka ndërprerë shërbimin e saj të vendosjes së NFT-ve si fotografi  profili shërbim ky që lejonte abonentët të përdornin NFT-të e bazuara në Ethereum si foto profili. I njohur më parë si Twitter, X “përqafoi” idenë e NFT-ve në shtator 2021, duke zgjeruar shërbimet e tij NFT deri në tetor të vitit të ardhshëm me "NFT Tweet Tiles".

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Related Posts

Bitcoin ETF miratohet zyrtarisht nga SEC

Komisioni i Shkëmbimit dhe Letrave me Vlerë i SHBA-së ka miratuar zyrtarisht fondet e para të tregtueshme të rregulluara në Shtetet e Bashkuara të...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Elon Musk shkakton polemika si pasojë të një citimi të gabuar gjatë prezantimit të BitKey të Dorsey. Coinbase ju lejon të dërgoni para përmes mediave...

Ja çfarë ndodhi këtë javë në botën e kriptomonedhave

Sezoni i Altcoin-eve ka nisur zyrtarisht. Aksionet e kompanive, si MicroStrategy dhe Coinbase po lulëzojnë ndërsa banka Standard Chartered pret një...